dinsdag 10 maart 2020

snelwegangst

Ongeveer de helft van de automobilisten die vaak op de snelweg zijn, wil zich niet aan de nieuwe maximumsnelheid van 100 km per uur houden. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en het AD onder ruim 30.000 autorijdende Nederlanders.

De snelheidsverlaging, die ingaat op 16 maart, heeft nogal wat voeten in aarde. Zo blijkt dat de kosten die gepaard gaan met het veranderen van de borden veel hoger zijn. En veel automobilisten zijn het niet eens met de maatregel.

Dat blijkt nu ook uit dit onderzoek. Van de 30.000 Nederlanders met een rijbewijs zegt bijna de helft (46 procent) tegen de maatregel te zijn en de andere helft (ook 46 procent) is voor, schrijft het AD.

Dagelijks gebruik

Er is vooral een verschil tussen de automobilisten die dagelijks van de snelweg gebruik maken en de bestuurders die dat minder frequent doen. Ruim 13.000 mensen van het onderzoek geven aan elke dag snelweg op te gaan. Daarvan zijn zes op de tien tegen de maatregel. Bijna de helft geeft aan zich niet aan de snelheidsverlaging te houden. Drie op de tien zijn voorstander.

Van de ruim 16.000 niet-dagelijkse weggebruikers is meer dan de helft vóór de verlaging.

Meer last

Onderzoeker Jeroen Kester van EenVandaag denkt dat de dagelijkse weggebruikers tegen zijn, omdat zij meer last ondervinden van de maatregel. “Zij verwachten langer onderweg te zijn, menen dat zijzelf en anderen onveiliger gaan rijden en dat de verlaging amper milieuwinst oplevert. Niet-dagelijkse weggebruikers zijn redelijk voor, nu het hen minder raakt en zij redelijk meekunnen in de argumentatie van het kabinet om de bouw op deze wijze op gang te helpen”, zegt hij tegen het AD.

Bron: Rijschoolvandaag.nl