Welke voorzorgsmaatregelen kun je nemen?

Er zijn van die dingen die je als automobilist nooit hoopt mee te maken. Eén daarvan is met je auto te water raken. Toch overkomt dit in Nederland jaarlijks zo’n 750 tot 800 automobilisten. Van ondiepe sloten tot brede waterwegen. Helaas loopt dit niet altijd goed af en overlijden tientallen mensen hierbij. De belangrijke vraag is dus: wat moet je doen als je met je auto te water raakt?

Als je met je auto het water inrijdt, zinkt hij langzaam. Meestal met de punt eerst, door het gewicht van de motor. De ramen doen het vaak niet meer als de auto een klap tegen het water heeft gemaakt. Ze zijn ontwricht. Wat nu?

Stappenplan

Om maar gelijk een groot misverstand uit de wereld te helpen: sommige mensen denken dat je moet wachten tot de auto helemaal onder water is. Dat is zeker niet zo! Iedere seconde telt juist. Het is onder water namelijk moeilijk om kracht en snelheid te maken met een veiligheidshamer door de weerstand van het water.

Als je met je auto in het water belandt, blijf dan vooral rustig. Als je in paniek raakt, kan je meestal niet meer helder nadenken. Volg deze stappen om jezelf en je medepassagiers in veiligheid te brengen:

  1. Zet je lampen aan
    Omstanders en hulpdiensten kunnen je dan veel eenvoudiger zien én helpen.
  2. Maak je gordel los
    Klik je gordel los of snij hem kapot met het mesje van je veiligheidshamer.
  3. Open je ramen
    Meestal blijven elektrische ramen het nog even doen als je te water raakt. Open je eigen raam én indien mogelijk ook die van je medepassagiers. Doen je ramen het niet meer, gebruik dan je veiligheidshamer. Sla zo hard je kunt, bij voorkeur in een hoek van het raam. Daar is de spanning het laagst en breekt de ruit het snelst.

    Krijg je de zijruiten écht niet open, dan kun je als laatste redmiddel wachten tot je auto grotendeels is volgelopen met water. Daardoor is de druk in de auto even hoog als buiten de auto en kun je de portieren eenvoudiger openen.

  4. Maak jezelf vrij, help dan anderen
    Als je medepassagiers aan boord hebt, zeker als dat kinderen zijn, ben je misschien geneigd om hen eerst te helpen. Toch is het belangrijk om eerst jezelf vrij te maken. Je hebt de grootste kans om iemand te redden als je zelf al uit de auto bent.

Veiligheidshamer

Tref voorzorgsmaatregelen door een veiligheidshamer aan te schaffen. Ook wel ruitentikker, noodhamer of lifehammer genoemd. Hij doet zijn naam eer aan, want hij kan letterlijk je leven redden. Het is een feloranje of gele hamer met een scherpe metalen of keramische punt waarmee je een ruit kunt inslaan. Aan de andere kant zit vaak een mesje waarmee je een autogordel door kunt snijden.

Waar monteer je een veiligheidshamer?

Het is niet alleen belangrijk dat je een veiligheidshamer bij je hebt, maar ook dat hij goed binnen handbereik is. Dus niet bij je voeten of in het dashboardkastje. Ook als je auto ondersteboven in het water ligt, moet je hem kunnen pakken. De gouden regel is dat je bij de veiligheidshamer moet kunnen zonder van de stoel los te komen, dus met rechte rug en gestrekte arm. Een goede plek is tegen het plafond, tussen bestuurder en bijrijder in.

Bekijk veiligheidshamers

Verstevigd glas

Bij sommige moderne auto’s zijn de zijruiten verstevigd voor een verbeterde inbraakbeveiliging en geluidsisolatie. Het gelaagde glas is dan soms niet te breken met een veiligheidshamer. Het panoramadak of de achterruit vaak wel. Zorg dat je weet van welk type glas je autoruiten zijn.

Cursus Auto te Water

Wil je leren hoe je moet handelen als je met je auto te water raakt? Stichting Auto te Water biedt een cursus aan waarin je in een zwembad uit een échte auto moet zien te komen. Uiteraard krijg je vooraf uitleg en zijn er een instructeur en duiker die met je mee gaan onder water.

Cursus Auto te Water

https://nieuwsbrief.anwb.nl/