Melden vermissing rijbewijs wordt makkelijker

Wie zijn of haar rijbewijs kwijtraakt, of vermoedt dat met het document gefraudeerd wordt, hoeft straks niet meer langs bij de gemeente. Het wordt mogelijk direct digitaal melding te maken van vermissing bij de wegverkeersdienst RDW. Het rijbewijs wordt dan ook meteen ongeldig.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) werkt aan een wetswijziging die dat mogelijk maakt. “Voor de burger is het van groot belang dat in geval van vermissing of diefstal zijn rijbewijs zo snel mogelijk ongeldig wordt”, aldus de bewindsvrouw. Met die maatregel kan fraude en misbruik worden voorkomen.

Door de wijziging kan men bij vermissing van het rijbewijs of (vermoeden van) fraude dit direct digitaal melden bij de RDW. Dit zorgt voor een snelle ongeldigheid van het rijbewijs. Daarmee samenhangend vervalt de verplichting om aangifte bij de politie te doen, en de in de praktijk gegroeide mogelijkheid om melding bij de gemeente te doen blijft bestaan.

Meer gemak voor rijbewijshouder

Formeel moet nu bij vermissing van een rijbewijs aangifte worden gedaan bij de politie, maar in de praktijk is die taak de afgelopen jaren bij de gemeente komen te liggen. Pas als de houder een nieuw rijbewijs aanvraagt, komt het oude te vervallen. Dat kan identiteitsfraude in de hand werken, aldus Van Nieuwenhuizen. De wetswijziging zal in de praktijk alleen effecten hebben voor personen die elektronisch een vermissing van het rijbewijs willen melden. Ten opzichte van de huidige praktijk betekent dit meer gemak voor de rijbewijshouders. Immers, ze kunnen 24/7 langs de elektronische weg bij de RDW terecht, en zijn niet meer afhankelijk van de openingstijden van de gemeente.

Bron: rijschoolpro.nl

Door |2019-07-18T20:08:34+02:0018 juli 2019|Categorieën: Rijschoolnieuws|0 Reacties

Share This Story, Choose Your Platform!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.