Handige tips om winterproblemen te voorkomen

Je auto heeft het tijdens de koude dagen van het jaar extra moeilijk. Dichtgevroren portieren en deursloten, bevroren handrem of een accu die er ineens mee ophoudt. En dan hebben we het nog niet eens over gladheid en de aanslag van pekel op je trouwe vierwieler. Met een beetje extra aandacht, rijd je ’s ochtends gewoon weg. Zonder irritatie en tijdsverlies. Met deze tips van de Wegenwacht bereid je je auto optimaal voor op de winter.

 

Bevriezing voorkomen

  • Deurrubbers
    Maak de rubbers van de deuren goed schoon en smeer ze in. Dit kan met een speciale rubberstick, maar talkpoeder helpt ook al.
  • Antivries ruitensproeiervloeistof
    Vul de ruitensproeiervloeistof bij met een antivriesvariant. Deze vloeistof is blauw (zie de foto hierboven). De variant die je in de zomer gebruikt – dus zonder antivries – is roze van kleur (en soms geel).
  • Handrem niet gebruiken
    Een handrem kan vastvriezen. Gebruik hem in de winter daarom liever niet. Laat de auto in P of in zijn eerste versnelling staan. Sommige auto’s hebben een elektronische handrem. Omdat zulke systemen niet met kabels maar op stroom werken, zou vorst geen problemen mogen opleveren.
  • Bescherming voor voorruit
    Koop een speciale beschermingsdeken voor de voorruit, zodat je minder hoeft te krabben. Gebruik geen kranten, die kunnen vastvriezen. Ramen krijg je ijsvrij met ruitontdooier.

Toch bevroren?

Vastgevroren portieren, een dichtgevroren deurslot, een handrem die vastzit; irritante winterproblemen. Je kunt natuurlijk de Wegenwacht bellen voor hulp, maar zelf oplossen kan meestal ook. Daarom tips om snel te ontdooien zonder dat er dingen kapot gaan:

  • Bevroren sloten
    Gebruik slotontdooier, een zakje warm water of föhn om de sloten te verwarmen.
  • Deuren dichtgevroren
    Druk de deuren bij de raamsponningen goed aan zodat het ijs breekt. Werkt dit niet, gebruik dan een zakje warm water of een föhn (niet op de ramen gebruiken).
  • Handrem bevroren
    Trek hem extra aan zodat het ijs in de kabel breekt. Werkt dit niet, laat de motor dan 15 minuten draaien. Zo ontdooit de handremkabel vanzelf.
  • Ruiten bevroren
    Gebruik een plastic ijskrabber of een flacon ruitontdooier. Gebruik geen emmer warm water: hierdoor kunnen ruiten barsten. Ruitontdooier helpt ook om vastgevroren ruitenwissers los te krijgen.
  • Ruitensproeiers bevroren
    Leg een zakje warm water op de sproeierkopjes. Is het reservoir (met zomervloeistof) bevroren? Vul het dan aan met warm water zodat het ijs smelt en vergeet het daarna niet te vullen met een antivriesvariant.
  • Besneeuwde auto
    Veeg sneeuw van de auto voordat je gaat rijden. Het kan gevaarlijk zijn voor jezelf of andere weggebruikers als het tijdens het rijden loskomt.

Tot slot: wees voorbereid!

Een nachtvorstje kan al vroeg in het seizoen voorkomen. Het is daarom raadzaam om op tijd te checken of je auto winterklaar is. Daarom nog even de volgende tips:

  • Setje winterhulpmiddelen
    Stel op tijd een setje winterspullen samen: ruitontdooier, slotontdooier (buiten de auto bewaren), beschermingsdeken voor de voorruit en ijskrabbers. Om wegrijden uit diepe sneeuw makkelijker te maken is het bijvoorbeeld slim om gebruik te maken van een paar matten, een speciale wegrijhulp, een schep of een veger. In de ANWB webwinkel vind je al onze winterse hulpmiddelen overzichtelijk bijelkaar.
  • Bandenwissel
    Wissel je zomerbanden voor winterbanden. Zo heb je veel meer grip. Maak op tijd een afspraak, zodat je niet hoeft te wachten wanneer de eerste sneeuw valt. Winterbanden bieden immers al meer grip bij temperaturen lager dan 7 graden Celsius.
  • Check de conditie van je accu
    De accu zorgt in de winter voor de meeste problemen. De zelfontlading van de accu gaat namelijk sneller bij koude temperaturen. Maak daarom niet alleen korte ritjes, want dan kan de dynamo de accu niet voldoende bijladen. Laat de conditie van je accu daarom op tijd controleren. Een moderne optie is ANWB Smart Driver. Dit zeer snel te installeren systeem houdt vitale delen van je auto in de gaten. Mocht je accu bijvoorbeeld zwak zijn, dan krijg je vroegtijdig een seintje om te voorkomen dat je stil komt te staan.
  • Gebruik de airco
    Goed zicht is erg belangrijk. Zorg voor schone ruiten, die beslaan minder snel. Gebruik de airco om de condens weg te krijgen. Als het te koud is, bij temperaturen onder de 3 of 4 graden Celsius, werkt de airco vaak niet (zie instructieboekje). Maar bij deze temperaturen zal er ook minder vocht in de lucht zitten en is de kans op condens dus stukken kleiner.
  • Juiste motorolie
    Zorg dat je auto de voorgeschreven motorolie heeft. Vraag dit na bij je garage. De juiste motorolie kan het verschil betekenen tussen een auto die bij vrieskou wél start, of juist niet.
  • Houd jezelf warm!
    Denk ook aan dekentjes en vertrek nooit zonder jas, handschoenen en andere warme kleding. Mocht je stil komen te staan omdat de motor er mee ophoudt, dan werkt de verwarming immers ook niet.
  • Bron: https://www.anwb.nl/auto/onderhoud-en-reparatie/onderhoud-doe-het-zelf/winterklaar-maken?