maandag 12 juni 2017 |

Laaghangende zon zorgt voor 20 procent meer ongelukken. Het is niet voor niets één van de grootste ergernissen van automobilisten. Je wordt overvallen door de verblindende kracht van de zon. Aan de stand van de zon kun je helaas weinig doen. Toch zijn er een paar zaken die je wél in de hand hebt.

RijschoolVandaag heeft een aantal praktisch tips voor je op een rijtje te gezet om plotselinge verblinding te voorkomen.

Schone ramen

Vuile autoramen belemmeren je zicht. Bij laagstaande zon wordt dit nog erger: elk krasje, vlekje of vuiltje licht dan nog meer op dan normaal. Het is om die reden belangrijk dat om je autoramen regelmatig schoon te maken. Voor de buitenkant gebruik je ruitenwisservloeistof en voor de binnenkant Glassex. Vergeet niet om tijdig je sproeivloeistof bij te vullen en je ruitenwissers te controleren op slijtage om eventuele strepen op de voor- en achterruit te voorkomen.

Zonnebril

Zorg ervoor dat je altijd een zonnebril in de auto bij je hebt. Bij voorkeur een bril met een goede UV-bescherming of gepolariseerde glazen. Deze werken contrast verhogend. Ze breken de zonnestralen, filteren het licht en kleuren snel mee bij verandering van het licht. Bij fel zonlicht verkleuren de glazen tot een prettige donkere tint. Bij bewolkt weer lichten de glazen op, zodat je een helder zicht hebt.

Zonneklep of zonnegordijn

Ben je vergeten een zonnebril mee te nemen? Maak dan gebruik van je zonneklep van zonwerend materiaal. Als de zon binnenkomt via de zijkant of het achterraam dan kun je een zongordijn gebruiken. Het is niet toegestaan om een zongordijn  aan de voorste zijruiten te bevestigen.

Rij rustig

Matig je snelheid als je last hebt van laaghangende zon. Op die manier kun je beter en sneller reageren als zich plotseling iets voordoet. Vergeet niet dat je door de zon ook minder goed ziet in je spiegels,  kijk daarom altijd goed over je schouder voordat je bijvoorbeeld van baan wisselt.

Dimlichten

Zorg dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers die ook last hebben van de laagstaande zon. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je dimverlichting aan te zetten.

Bron: rijschoolvandaag.nl