Vanaf 3 maart mag er weer gelest worden. Vrijwel alle contactberoepen, waaronder rijinstructeurs, mogen vanaf deze datum weer aan het werk. Dat is vanavond bekendgemaakt tijdens de persconferentie.

Rijscholen mogen vanaf 3 maart weer volledig opstarten. En dat is geen moment te vroeg, blijkt uit de vele demonstraties die de afgelopen weken zijn gevoerd. Vandaag nog verzamelden zich om en nabij de tweehonderd lesauto’s rond het Binnenhof in Den Haag. Veel rijscholen kwamen niet in aanmerking voor steunmaatregelen, waardoor velen op of over het randje van sluiten of faillissement staan.

(Update 20.00 uur: eerder was sprake van openstelling vanaf 2 maart. Tijdens de persconferentie bleek dat dit 3 maart is)

Veiligheidsprotocol

De samenwerkende rijschoolorganisaties (BOVAG, FAM, LBKR en VRB) drongen eerder deze week aan op heropening. Ze stuurden maandag een gezamenlijk bericht met de oproep om rijlessen en rij-examens zo snel mogelijk weer op te starten. Met het brancheprotocol in de hand, moet dat verantwoord en veilig kunnen, vinden zij. De organisaties deden een oproep aan het kabinet om in de komende versoepelingen het perspectief te geven dat zij weer kunnen lessen en examens afleggen. Rijscholen moeten vooraf klanten bevragen om zeker te weten dat zij geen coronasymptomen hebben, de zogenoemde triage.

Bekijk hier het huidige veiligheidsprotocol

Opstart examens

Het CBR is sinds 22 februari opgestart met de examens brommer en motor (alleen AVB). Het examencentrum start vanaf 3 maart op met examens. Het is het nog onduidelijk of de theorie-examens weer volledig opstarten.

Beter voorbereid op examen

Het CBR waarschuwde vorige week voor de oplopende achterstanden. Om deze weg te werken, wil het rijvaardigheidsbureau extra examinatoren inzetten. Maar ook het slagingspercentage moet omhoog en dat is een taak voor de rijscholen. Pechtold deed toen de oproep aan de branche om kandidaten beter voorbereid op examen te laten gaan.

Bron: rijschoolpro.nl