Uit een opinieonderzoek van MecuView blijkt dat vrouwelijke automobilisten zich onveilig voelen achter het stuur als het donker is. Ruim 40 procent van de vrouwen ziet slecht in het donker. Een derde deel van alle vrouwen vermijdt rijden in het donker zoveel mogelijk.

 Waar 41 procent van de vrouwelijke automobilisten zich in het donker onzeker voelt door slecht zicht, geldt dat voor ‘slechts’ zeventien procent van de mannen. Mannen vermijden ook veel minder he rijden in het donker (dertien tegen 34 procent van de vrouwen). Een schamele twintig procent van alle automobilisten geeft aan nooit problemen te ervaren bij rijden in het donker.

Rijstijl aanpassen

Vrouwen zijn over het algemeen onzeker als het gaat om rijden in het donker. Ze zien de bochten minder goed en raken sneller vermoeid. Bijna zestig procent van de mannen en vrouwen die deelnamen aan het opinieonderzoek van MacuView past in het donker de rijstijl aan door meer afstand te houden en langzamer te rijden. Mistlampen en groot licht worden vaker aangezet en ruim de helft van alle vrouwen focust zich bewust op de eigen weghelft. Uit het onderzoek blijkt ook dat vooral vijftigplussers het rijden in het donker vermijden.

Beter zicht is noodzakelijk

Goed zicht is van cruciaal belang achter het stuur. Oudere mensen hebben vaker moeite met de aanpassing aan wisseling tussen licht en donker. Sommige automobilisten hebben baat bij het dragen van een bril met geel gekleurde glazen. Tien procent van de automobilisten beschikt over een dergelijke bril., volgens ManagersOnline. Twee op de drie Nederlandse automobilisten vindt autorijden met nachtblindheid net zo gevaarlijk als rijden onder invloed van alcohol. Tien procent van de mannen in het onderzoek van MacuView vindt het zelfs gevaarlijker dan rijden onder invloed (vrouwen vier procent).

vrijdag 22 januari 2016

Bron: Rijschoolvandaag.nl