vrijdag 21 februari 2014

Bijna de helft van de mensen met een rijbewijs zit weleens met samengeknepen billen achter het stuur. Vooral vrouwen hebben last van rijangst.

Uit onderzoek van Psychologie Magazine onder 1350 websitebezoekers blijkt dat 16 procent van de vrouwen het zweet in de handen staat als ze moeten rijden. Mannen hebben hier stukken minder last van. Van hen is slechts 3 procent angstig achter het stuur.

Slecht weer

Vrouwelijke automobilisten zijn het bangst voor het rijden bij slecht weer (55 procent), het rijden in het buitenland (46 procent), het rijden in het donker (43 procent), inparkeren (43 procent) en een ongeluk veroorzaken (35 procent).

Mannen daarentegen, hebben vooral moeite om de controle los te laten. Maar liefst 28 procent van hen is bang om bijrijder te zijn.

Routinegebrek

Volgens Jan van den Berg, psycholoog bij angstbehandelcentrum Ipzo, komt rijangst vooral door routinegebrek en is het bij de meeste mensen goed te verhelpen. Slechts een kwart van de angstigen is zo bang dat het fobieachtige vormen aanneemt.

Bron: Telegraaf