1op de 5 jonge mannen kruipt wel eens achter het stuur met meer alcohol op dan toegestaan. Dat komt uit een onderzoek van TeamAlert onder 1500. Redenen om de weg op te gaan zijn: Het is toch maar een kort ritje, of ze hebben niet zo heel veel méér dan toegestaan gedronken.

Een vijfde van de jonge mannen geeft aan dat hij in het afgelopen jaar wel eens met meer alcohol dan mag heeft gereden.

5% deed dit wekelijks, 16% deed dit minimaal maandelijks. De rest incidenteel.

De meest voorkomende situatie waarin overtreders autorijden onder invloed van meer alcohol dan wettelijk mag, is na bezoek aan vrienden.

Stad vs. platteland

Een derde van de overtreders (35%) geeft aan dat het in hun omgeving normaal is om wel eens auto te rijden met meer alcohol op dan is toegestaan. Voor jonge mannen die wonen in weinig tot niet stedelijke gebieden geldt dit vaker (43%) dan voor jonge mannen uit matig tot sterk stedelijke gebieden (28%).

Ook is het aantal overtreders in de niet-stedelijke gebieden hoger. 24% van de jonge mannen reed daar in het afgelopen jaar wel eens met een te hoog promillage.

Feestdagen

Vandaag is de BOB-campagne van start gegaan, om te benadrukken dat bestuurders tijdens de feestdagen zich aan de alcohollimieten houden. Uit dit onderzoek blijkt dat tijdens de feestdagen met meer alcohol op wordt gereden dan is toegestaan.

Van de overtreders geven ongeveer drie op de tien aan in het afgelopen jaar wel eens op een feestdag (bijvoorbeeld kerst, Koningsdag, oud- of nieuwjaarsdag) te hebben autogereden met meer alcohol op dan wettelijk is toegestaan.

Het onderzoek werd uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Ruigrok NetPanel.

Bron: Rijschoolvandaag.nl