Politie, ANWB, ambulancediensten, bergers, wegwerkers en Rijkswaterstaat vragen extra aandacht voor de gevaren van het negeren van rode kruisen. Dat gebeurt met de actie ‘nietvoorniX’.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft de actie maandag 9 december gelanceerd bij parkeerplaats Bospoort langs de A4 bij Leiderdorp. De slogan is onder meer te zien via social media en op borden boven de weg.

Dit jaar al twee keer zoveel boetes

Voor het negeren van rode kruisen boven de snelweg zijn dit jaar al ruim twee keer zoveel boetes uitgeschreven als in 2018. Het totaal aantal boetes dat de politie en Rijkswaterstaat hiervoor opleggen komt dit jaar naar verwachting ruim boven de 10.000 uit.

Onderzoek Rijkswaterstaat

Uit onderzoek blijkt dat zo’n 80 procent van de weggebruikers andere verkeersdeelnemers soms of zelfs vaak op een rijstrook ziet rijden die is afgekruist. Ruim één op de tien bestuurders zegt zelf wel eens onder een rood kruis te zijn doorgereden, al dan niet bewust. De veiligheid van iedereen die zich op de weg bevindt is in gevaar als rode kruisen worden genegeerd, aldus Rijkswaterstaat.

Bron: ANP/Rijkswaterstaat