dinsdag 25 april 2017

Autoscout24, de grootste online portal voor gebruikte en nieuwe auto’s in Nederland, heeft onlangs onderzoek gedaan naar de meest stressvolle situaties in het dagelijks leven versus de meest stressvolle situaties in de auto. Maar liefst 72 procent van de Nederlandse automobilisten ervaart weleens stress tijdens het autorijden.

Het onderzoek werd in april dit jaar uitgevoerd in samenwerking met Multiscope en is afgenomen onder 1.012 respondenten.

Vrouwen vaker gespannen

Autorijden blijkt voor velen toch geen bepaald ontspannen bezigheid te zijn. Net zoals in het dagelijks leven, zijn er ook in het verkeer situaties die zorgen voor de nodige stress. Bijna driekwart van de ondervraagden gaf aan weleens stress te ervaren achter het stuur. Bij vrouwen (82 procent) speelt de stress vaker op dan bij mannen (63 procent).

Top 10 stressvolle situaties

Door files te laat dreigen te komen op een belangrijke afspraak of een knipperend benzinelampje wordt over het algemeen als spannender ervaren dan een sollicitatiegesprek of een presentatie geven voor een grote groep mensen. Hieronder volgt de top 10 van meest stressvolle situaties in het dagelijks leven. Het rijden van een auto komt regelmatig terug.

1. Te laat dreigen te komen op een belangrijke afspraak

2. Een conflict met een collega, manager, familie of geliefde

3. Met te weinig benzine rijden

4. Een sollicitatiegesprek

5. Een presentatie geven voor een grote groep mensen

6. Het werk niet op tijd af krijgen

7. Pech onderweg, zoals een lekke band

8. Door de politie staande worden gehouden

9. Geen parkeerplaats kunnen vinden

10. Inparkeren, zoals fileparkeren of in een klein parkeervak

Inparkeren

Het is een bekend cliché dat vrouwen minder goed zouden kunnen inparkeren dan mannen. Tijdens het onderzoek is niet gekeken naar wie er beter in zijn. Echter kwam uit de resultaten wel naar voren dat vrouwen het vaker een veel stressvollere bezigheid vinden dan mannen. Waar slechts 6 procent van de mannen zegt stress te ervaren bij het inparkeren, is dit onder de vrouwen 23 procent.

Andere oorzaken

Mannen ervaren weinig spanning bij het inparkeren, maar toch ervaart driekwart van de vrouwen én mannen stress tijdens het autorijden. Wat is de oorzaak van het gevloek en gezweet achter het stuur? Rijden in het donker staat op nummer één als oorzaak van spanning achter het stuur. Maar liefst 32 procent vindt dat erg vervelend. Daarna volgt het rijden in een vreemde stad (29 procent), in de drukte (28 procent), in een moeilijke of onverwachte verkeerssituatie (21 procent), in een vreemde auto (17 procent) en in het buitenland (16 procent).

Bron: rijschoolvandaag.nl/