maandag 03 juni 2019

Het effect van de hooikoorts-symptomen op de rijvaardigheid kun je zelfs vergelijken met een alcoholpromillage van 0,05 in het bloed. Dat komt overeen met het drinken van twee tot drie glazen alcohol. Dat ontdekten onderzoekers van het Maastricht UMC+. Gelukkig herstelde hooikoortsmedicatie de rijvaardigheid voor een groot gedeelte weer. Al kun je van sommige hooikoorts medicijnen ook wat minder alert worden.

Maar liefst één op de vijf Nederlanders en Belgen heeft hooikoorts. De allergische aandoening voor onder meer pollen of huisstofmijt veroorzaakt vaak vervelende bijwerkingen. Jeuk, tranende ogen, een verstopte neus en niesbuien zorgen er voor dat hooikoorts ook in het dagelijks leven voor veel hinder zorgt. De Maastrichtse onderzoekers leveren nu voor het eerst bewijs dat de ziekte ook de rijvaardigheid op een negatieve manier beïnvloedt. “Met name mensen van wie de rijvaardigheid door andere factoren al beïnvloed kan zijn, bijvoorbeeld door gebruik van medicijnen of andere ziektes, moeten daarom extra alert zijn”, zegt onderzoeksleider KNO-arts prof.dr. Bernd Kremer van het Maastrichtse ziekenhuis.

Hooikoorstmedicatie helpt

Door het toedienen van hooikoortsmedicatie kan de rijvaardigheid van patiënten voor een groot gedeelte worden hersteld. Prof.dr. Bernd Kremer ziet daarom een belangrijke taak voor artsen weggelegd: “Wat we met dit onderzoek namelijk willen aangeven, is dat artsen er extra alert op moeten zijn dat ze niet alleen patiënten goed informeren over de risico’s van hooikoorts, maar daarnaast ook het advies moeten geven om hun aandoening te behandelen. Vooral als er ook sprake is van andere invloeden die de rijvaardigheid kunnen doen afnemen.”

Voor de studie deden twintig hooikoortspatiënten onder verschillende omstandigheden een rijvaardigheidstest buiten het pollenseizoen. De vrijwilligers kregen eerst een placebo (nep) neusspray toegediend. Daarna werden met een andere spray allergische hooikoortssymptomen opgewekt. Ook werd de rijvaardigheid onderzocht na behandeling met anti-allergie medicijnen. Via speciale meetapparatuur konden de onderzoekers met een lesauto inclusief instructeur, de afwijking meten. Tijdens de test bleken de ‘proefpersonen’ een aanzienlijk grotere afwijking op de weg te vertonen als de symptomen van hooikoorts werden opgewekt dan wanneer de placebo werd toegediend. Conclusie was dat hooikoorts het risico op verkeersongelukken vergroot , onder bepaalde omstandigheden vergelijkbaar met een alcoholpromillage van 0,05.

Bron: Rijschoolvandaag.nl