Filecijfers eerste kwartaal 2021

 Het ‘filemonster’ komt langzaam maar zeker terug. Met name in de avondspits neemt het verkeer weer toe en sinds februari is er al sprake van een verdubbeling in vergelijking met januari. Dat blijkt uit de filecijfers van de eerste drie maanden van 2021 die ANWB Verkeersinformatie op verzoek van De Telegraaf analyseerde.

 

“We zien het absoluut drukker worden op de Nederlandse wegen, maar wanneer je het eerste kwartaal van 2021 vergelijkt met de eerste drie maanden van 2020 is er nog maar 25 procent van de filezwaarte over. Maar dan hebben we het natuurlijk wel over de situatie voor corona”, zegt verkeersspecialist Arnoud Broekhuis van de ANWB.

Weer meer verkeer op de weg

Sinds 15 maart vorig jaar, kennen we een zogenaamde lockdown en geldt er het advies zo veel mogelijk thuis te werken. Daar werd massaal gehoor aan gegeven en in de eerste weken was het verkeer op de wegen extreem laag. Dit hield aan tot begin mei (toen er weer meer vrijheden kwamen) en het weer fors drukker werd op de weg. Maar als je nu de cijfers van vorig jaar met 2021 vergelijkt, zie je dat er sinds maart vorig jaar weer veel meer verkeer op de weg zit en de filezwaarte meer dan verdubbeld is.

Eerste kwartaal 2021

In het gehele eerste kwartaal blijven de structurele files in de ochtendspits nog altijd uit. Sinds begin van het jaar is het aantal opstoppingen tijdens de ochtendspits op een hand te tellen. Daaruit kan je volgens Broekhuis concluderen dat nog heel veel mensen thuiswerken en de grote drukte in de ochtendspits voorlopig niet terugkeert. Ook tijdens de daluren blijft het aanbod verkeer laag en zorgt nauwelijks voor files.

Incidenten en vorstschade

Bij incidenten als ongelukken en bij het herstel van het asfalt na de vorst, hebben weggebruikers wel veel vertraging ondervonden en kreeg het verkeer regelmatig het advies om om te rijden. Maar dan hebben we het dus niet over structurele files als het gevolg van meer verkeer op de weg, aldus Broekhuis.

Voorjaar

Dit voorjaar zullen er overdag en tijdens de avondspits meer files ontstaan, vergelijkbaar met deze periode vorig jaar, verwacht de filespecialist, die voorziet dat als corona verslagen is, de file-ellende snel weer terugkeert op de wegen. Broekhuis: “Dan gaan we vrees ik snel weer terug naar de oude situatie en komen we weer met grote regelmaat stil te staan.”

In top 5 van wegen met grote opstoppingen, valt het op dat met name de vierbaanswegen een prominente plek innemen.

  1. A7 Zurich richting Den Oever, bij Breezanddijk (Afsluitdijk).
  2. A4 Den Haag richting Rotterdam, afrit Delft.
  3. A1 Amersfoort richting Apeldoorn, afrit Barneveld.
  4. A20 Gouda richting Hoek van Holland, knooppunt Terbregseplein.
  5. A15 Nijmegen richting Rotterdam, bij knooppunt Gorinchem.

Bron: ANWB Verkeersinformatie / De Telegraaf