Per 29 oktober zijn er nog maar twee smaken, alleen voor dieselauto’s

 Voorheen kon elke gemeente haar eigen milieuzone instellen, wat leidde tot een hoop verschillende regels en bovenal onduidelijkheid voor de automobilist. Aan die onduidelijkheid komt nu een einde.

 

Begin dit jaar zijn er nieuwe landelijke regels ingevoerd waaraan nieuwe milieuzones moeten voldoen. Per 29 oktober moeten ook alle bestaande milieuzones volgens dit -mede door de ANWB tot stand gekomen- geharmoniseerde systeem werken. Goed nieuws, want daarmee komt er een einde aan de onduidelijkheid. Ook Amsterdam weert per 1 november personen- en bestelauto’s op diesel in de milieuzone (toegang emissieklasse 4 en hoger).

Belangrijk is dat alle Nederlandse milieuzones alleen van toepassing zijn op personen- en bestelauto’s op diesel. Oudere benzineauto’s zullen dus niet geweerd worden.  Gemeenten hebben de keuze uit twee milieuzones, een gele en een groene.

In de gele milieuzones zijn dieselauto’s met een emissieklasse 3 of hoger welkom, in de strengere groene zone alleen dieselauto’s met emissieklasse 4 of hoger. Welke milieuzone van toepassing is, wordt altijd aangegeven met de hier afgebeelde standaard borden. Ook zal overal op dezelfde manier gehandhaafd worden: met camera’s.

Vanaf 1 januari 2025 mogen gemeenten kiezen voor een nog strengere milieuzone. Deze blauwe milieuzone is alleen toegankelijk voor dieselauto’s met emissieklasse 5 of hoger. De gele milieuzone is vanaf die datum niet meer mogelijk.

Wat is de emissieklasse van mijn auto?

Het nieuwe systeem is dus gekoppeld aan de emissieklasse van de auto. De emissieklasse van jouw auto kun je achterhalen met behulp van de Milieuzonecheck op milieuzones.nl of via de kentekencheck van de RDW.

Uitzonderingen voor sommige voertuigen

Er geldt een vrijstelling voor de volgende voertuigen:

  1. Het voertuig is 40 jaar of ouder.
  2. Het betreft een rolstoeltoegankelijk voertuig.
  3. Het betreft een kampeerwagen met carrosseriecode SA en de eigenaar woont in een milieuzone. Er geldt dan alleen een vrijstelling voor die milieuzone.

Woon je in een stad met een milieuzone en heb je een auto die vanwege een handicap voor meer dan €500 is aangepast, dan kun je in aanmerking komen voor een ontheffing. Ga hiervoor naar de website van de gemeente. Eind 2020 zal er voor deze voertuigen een landelijk ontheffingenbeleid gelden, waardoor je met een ontheffing van één van deze gemeenten alle milieuzones voor personen- en bestelauto’s in kunt rijden.

Meer weten over milieuzones?

Op milieuzones.nl staat alle informatie over milieuzones in Nederland waaronder de milieuzones per voertuigcategorie en actuele situatie per stad. Ook op de ANWB website vind je informatie over milieuzones in Nederland en in de rest van Europa.

Bron: https://www.anwb.nl/nieuws/auto/2020/oktober/einde-aan-onduidelijke-milieuzones