De automatische transmissie rukt op in Nederland. Vorig jaar was bijna 51 procent van de nieuw geregistreerde personenwagens voorzien van een automaat, terwijl dat tien jaar geleden slechts 20 procent was. Rijschoolhouders rekenen op een vergelijkbare kentering binnen hun branche. Nog voor het einde van het decennium zullen de meesten afrijden in een auto met automaat, zo is de verwachting. 

Het verhaal moge inmiddels bekend zijn; volledig elektrische auto’s, voertuigen met plug-inhybride aandrijflijn en hybride-modellen hebben een steeds groter aandeel in het aantal registraties van nieuwe personenwagens, dit jaar zelfs al 53 procent. De gemeenschappelijke deler is dat je in deze auto’s niet hoeft te schakelen. Afgezien van de Porsche Taycan hebben elektrische auto’s überhaupt geen versnellingsbak, terwijl de hybride-voertuigen vrijwel zonder uitzondering voorzien zijn van een automaat.

Ook steeds meer personenauto’s met brandstofmotor zijn voorzien van een automaat. Bij de benzinemodellen was dat vorig jaar zo’n 36 procent, bij diesels een kleine 60 procent. Bovag en RAI wijzen naar de vergrijzing van de bevolking als een van de achterliggende oorzaken. Oudere bestuurders zouden vaker voor een automaat kiezen. Daarnaast is er verbruikswinst te behalen, stellen de brancheverenigingen, hetgeen gunstig is voor de nieuwprijs.

Bron: rijschoolpro.nl