cora van nieuwenhuizen

Voormalig SP-leider Roemer gaat bekijken hoe de kwaliteit van de branche verbeterd kan worden. Hiermee wordt invulling gegeven aan één van de belangrijkste uitgangspunten van Samen Sterk.

Roemer is aangesteld op verzoek van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Zij constateert dat er de laatste jaren steeds vaker foute praktijken plaatsvinden in de rijschoolsector

Het gaat dan onder meer om financieel wanbeleid, fraude door rijscholen bij theorie- en praktijkexamens of onjuiste voorlichting aan consumenten over bijvoorbeeld slagingspercentages of de inhoud van examens en opleiding.

,,Dit soort misstanden duperen niet alleen consumenten, maar kunnen ook negatieve gevolgen hebben voor de verkeersveiligheid. Slecht functionerende rijscholen kunnen ertoe leiden dat leerlingen niet worden opgeleid tot verantwoorde weggebruikers”, aldus de minister.

De bijna 9000 rijscholen in Nederland moeten aan veel strengere eisen gaan voldoen, zei CBR-baas Alexander Pechtold afgelopen juli nog in deze krant. Gemiddeld kost een complete rijopleiding 2400 euro, maar er slagen veel te weinig kandidaten (ongeveer de helft).

Pechtold destijds: ,,Als we substantieel minder verkeersdoden willen, is het onvermijdelijk dat rijscholen gecertificeerd worden. Nu kennen ze te veel vrijheid, waardoor hun kandidaten te vaak onvoldoende opgeleid zijn voor onze examens.”

Ook uit de branche zelf is al forse kritiek gekomen op de praktijken van sommige collega’s. Zo zouden er ‘cowboys’ zijn die adverteren met goedkope pakketten, inclusief examengarantie. En bedrijven die klanten vooruit laten betalen en vervolgens met de noorderzon vertrekken.

De komende maanden gaat Roemer, momenteel waarnemend burgemeester van Alkmaar, onderzoeken wat nodig is om de kwaliteit van de sector te verbeteren. De mogelijkheid van certificering van rijscholen maakt hiervan onderdeel uit, aldus de minister.

Bron: Rijschoolvandaag.nl / AD