dinsdag 09 juli 2019

75-plussers die de verlenging van hun rijbewijs hebben aangevraagd, zijn boos dat ze nog langer moeten wachten op een tijdelijke oplossing. Donderdag kwam de minister met het nieuws dat er een coulanceregeling komt voor 75-plussers die bij CBR op de wachtlijst staan voor het verlengen van hun rijbewijs. Verlopen rijbewijzen zonder aantekening blijven daardoor administratief een jaar langer geldig. Maar die regeling gaat op zijn vroegst in december in.

Zo ook Arie Romein (84), die zijn verhaal vandaag doet aan Hart van Nederland. De 84-jarige emeritus-predikant, had gehoopt dat de regeling nu al in zou gaan. Binnenkort gaat hij op vakantie, met de auto. Precies midden in zijn vakantie verloopt zijn rijbewijs. “Ik zit daar dan nog een paar dagen en ik moet terug naar huis. Ik heb een goede vriend die met de trein komt en mij terugrijdt, dus dat is voor nu even opgelost.” Maar ook voor de kerkdiensten die hij nog leidt heeft hij onder meer de auto nodig. Hoe langer het duurt, hoe vaker hij iemand moet inschakelen. “Ik heb nog een agenda.”

Schandelijk

“Schandelijk”, vindt Romein het dat hij hiermee wordt opgezadeld. “Ik vind het heel kwalijk dat de officiële instanties in dit land zoveel problemen bij particulieren veroorzaken.” Dat de coulanceregeling voor 75-plussers niet eerder dan december wordt ingevoerd, heeft niet alleen gevolgen voor hem, meent hij. “Dan zitten er nog tienduizenden mensen thuis.” Minister Van Nieuwenhuizen van Verkeer heeft vorig week in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat de coulanceregeling niet meteen in kan gaan. Voor een systeem-aanpassing bij het CBR en de RDW is volgens haar minimaal vier tot zes maanden nodig. Ook moet de Kamer er nog mee instemmen.

Tussentijdse coulance

De Consumentenbond krijgt veel klachten van mensen die hun rijbewijs moeten verlengen en al maanden zitten te wachten. Ondertussen mogen ze de weg niet op, want je bent niet verzekerd, aldus een woordvoerster. Daarom heeft de Consumentenbond het Verbond van Verzekeraars gevraagd haar leden uniform op te roepen tot coulance voor 75-plusssers die op tijd hun rijbewijs hebben aan gevraagd, vooruitlopend op de maatregel die de minister wil invoeren per december. Nu past de ene verzekeraar wel al coulance toe, de andere niet. “Wij willen dat iedereen een lijn trekt.” Het is bekend dat de wetgeving eraan komt, dus wees coulant voor alle 75-plussers die op tijd hun rijbewijsverlenging hebben aangevraagd, aldus de woordvoerster van de Consumentenbond.

Het Verbond van Verzekeraars heeft haar leden geadviseerd coulant te zijn en mensen die in deze groep vallen een dekking te geven. Het gaat dan om 75-plussers die nog nooit een herkeuring hebben gehad en op tijd verlenging hebben gevraagd. Maar of alle verzekeraars dit zullen doen, is onduidelijk. Bel met je eigen verzekeraar, luidt ons advies, aldus een woordvoerder. Arie Romein had dat eerder al gedaan. “Mijn verzekeringsmakelaar heeft mij met kracht verzekerd: op het moment dat uw rijbewijs ongeldig is, bent u niet gedekt, dus neem geen enkel risico. De politie laat in een reactie weten de wet gewoon te handhaven en boetes uit de delen bij rijden met een ongeldig rijbewijs, aldus een korpswoordvoerster.

Strafbaar

Het ministerie van Verkeer noemt de oproep van de Consumentenbond aan de verzekeraars “onverstandig voor de verkeersveiligheid”. “Het kan ertoe leiden dat mensen waarvoor de medische keuring hard nodig is, bijvoorbeeld omdat ze in het verleden medische problemen hebben gehad waardoor ze niet zomaar een auto mochten besturen, zonder die keuring toch de weg opgaan.” Ook als iemand wel verzekerd is, is het strafbaar om zonder geldig rijbewijs te rijden, aldus het ministerie “Als iemand dat toch doet en een ongeval veroorzaakt heeft dat ernstige gevolgen.”

Bron: Rijschoolvandaag.nl