SWOV onderzoekt veilig autorijden onder mensen met de beginnende ziekte van Alzheimer. In voorgaand onderzoek is een methode ontwikkeld om de rijgeschiktheid van ouderen met beginnende dementie te beoordelen. In deze fase wil SWOV erachter komen of die beoordeling ook echt iets zegt over de rijgeschiktheid in de dagelijkse praktijk. Hiervoor zoekt het onderzoeksbureau nog naar deelnemers.

Deelnemers gezocht

SWOV zoekt deelnemers voor het vervolgonderzoek die achttien maanden lang worden gevolgd. In deze periode doen zij verschillende tests bij SWOV en wordt hun rijgedrag geregistreerd door een camera en kastje in de auto. Ook doen ze bij het CBR drie keer een rijtest in de eigen auto. Deelnemers krijgen op grond van het onderzoek onder andere een vrijblijvend persoonlijk advies over hun rijgeschiktheid waarbij niemand zijn rijbewijs kan kwijtraken.

De uitvoering van het project ‘Blijven autorijden met de ziekte van Alzheimer?’ stond even stil vanwege de coronamaatregelen. De verwachting is dat het onderzoek midden augustus op een veilige manier weer door kan gaan.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) in samenwerking met het CBR, het Alzheimercentrum zuidwest Nederland en het VUmc Alzheimercentrum.

Bron: rijschoolpro.nl