Gepubliceerd op 28-09-2020

De tijdelijke regeling waarmee 75-plussers in Nederland een jaar mogen doorrijden met een verlopen rijbewijs, loopt door tot 1 juni 2021. Dat heeft minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) de Tweede Kamer laten weten.

De minister heeft besloten deze tijdelijke maatregel met een half jaar te verlengen om te zorgen dat bestuurders ondanks coronamaatregelen kunnen blijven rijden. Vorig jaar december ging de regeling in.

Wie in Nederland de leeftijd van 75 bereikt, moet zich laten keuren om het rijbewijs te behouden. In de keuringen en de verwerking van de gegevens zat echter een flinke vertraging. Veel ouderen kwamen buiten hun schuld om zonder rijbewijs te zitten. Daarom kwam minister Van Nieuwenhuizen met een ‘administratieve verlenging’. De 75-plussers mogen met een verlopen rijbewijs doorrijden en het CBR heeft de ruimte om de achterstanden in te lopen. Die regeling wordt nu met zeven maanden verlengd tot 1 juni 2021.

De voorwaarden zijn dit keer wel net even anders. Iedereen die mag blijven rijden met een verlopen rijbewijs, krijgt na het indienen van de gezondheidsverklaring bij het CBR persoonlijk bericht.

  • Bestuurders zijn 75 jaar of ouder op het moment dat het rijbewijs verloopt.
  • De Gezondheidsverklaring is of wordt ingediend voordat het rijbewijs verloopt (uiterlijk 31 mei).
  • Het rijbewijs was minimaal 5 jaar geldig.

EU-coulance

In verband met corona maatregelen geldt er een extra coulance: De Europese Commissie heeft eerder besloten om de geldigheid van alle Nederlandse rijbewijzen, die in de periode vanaf 1 februari tot en met 30 november 2020 verlopen, met negen maanden te verlengen. Bestuurders van 75 jaar of ouder met een tijdelijke verlenging van het rijbewijs, kunnen door dit Europese besluit ook in de EU rijden. Dit geldt voor mensen van wie het rijbewijs tussen 1 februari en 30 november 2020 verlopen is of verloopt.

Bron: rijschoolpro.nl