donderdag 23 januari 2020

File

Nederlandse automobilisten vinden het steeds minder erg om in een file te belanden. En slechts een klein deel staat elke week in de file. Dit blijkt uit een studie van het Kennisinstituut voor Mobiliteit (KiM)

Of het nou de zwarte zaterdag is naar Frankrijk, of de dagelijkse ochtendspits naar werk, bijna iedere automobilist staat weleens in de file.

Waar we dat in een paar jaar geleden nog vreselijk vonden, is dat nu een stuk minder.

Berusting

Algemeen genomen vinden de respondenten uit dit nieuwe onderzoek de file maar een beperkt maatschappelijk probleem. Vond 72% van de Nederlanders in 2010 de files op autosnelwegen (helemaal) niet acceptabel, in 2019 is dit aandeel spectaculair gedaald naar 35%.

Respondenten ergeren zich in de file vooral aan het gedrag van andere weggebruikers. Bijvoorbeeld als ze over de vluchtstrook rijden of via een tankstation proberen de file in te halen. Maar ondanks dat een deel van de respondenten gevoelens van stress, frustratie en irritatie ervaart, zijn acceptatie en berusting de sterkste gevoelens bij de (dagelijkse) file.

Niet vaak in de file

Het merendeel (51%) staat maar soms in de file. Deze respondenten staan meestal in de avondspits in de file. 15 % staat gemiddeld 1 keer in de week in de file.

Op een gemiddelde weekdag staat ongeveer 6% van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder in de file. Dat komt neer op ongeveer 830.000 personen en op ongeveer 716.000 auto’s.

Hoger opgeleide respondenten, 18-45 jarigen, frequente autogebruikers en respondenten die vaker in de file staan zijn negatiever over files, evenals respondenten met een kritische, extraverte of emotioneel instabiele persoonlijkheid.

File mijden

Om de files te mijden wordt er vaak gekozen voor een andere route. Soms worden andere vertrektijden overwogen.

Drastische maatregelen nemen we liever niet. Verhuizen of wisselen van baan wordt zelden overwogen om het fileleed te verminderen.