dinsdag 29 januari 2019

De digitalisering bij het CBR gaat nog zeker tot het najaar duren. Tot die tijd moeten mensen rekening houden met vertraging bij de verstrekking van rijbewijzen. Advies van het CBR zelf: begin op tijd met aanvragen, doe dit digitaal en gebruik bij vragen het contactformulier in plaats van de telefoon.

Kwalijk, zo noemde minister Cora van Nieuwenhuizen de wachttijden bij het CBR onlangs. Ze sprak er afgelopen week over met het CBR. Details van dat gesprek worden niet gedeeld, maar het heeft de minister wel tot het inzicht gebracht dat het CBR z’n best doet om de problemen op te lossen liet haar woordvoerder weten.

Er zijn achterstanden

Nathalie Dingeldein, woordvoerder van het CBR, benadrukt nogmaals dat er hard gewerkt wordt om iedereen zo goed en zo snel mogelijk te helpen. Maar er zijn nog altijd achterstanden, het is nog altijd heel erg druk. En dat betekent volgens haar keuzes maken. „Er zijn op dit moment veel mensen waarvan we zien dat de afloopdatum dichterbij komt”, zegt Dingeldein. „Daarvan hebben we gezegd; diegene die daarvan het langst bezig is, helpen we als eerste. Dus als je drie weken voor de verloopdatum pas je gezondheidsverklaring instuurt, en je doet dat ook nog eens op papier, dan kunnen we niet garanderen dat het rijbewijs op tijd vernieuwd is.”

Het CBR doet een beroep op ieders eigen verantwoordelijkheid; kijk goed wanneer het rijbewijs verloopt en begin op tijd met het aanvraagproces. „Zeker als je een complex medisch beeld hebt en meerdere specialisten moet bezoeken”, zegt Dingeldein. „Dan moet je er echt vier, vijf maanden voor uit trekken. Het zou enorm helpen als mensen hun gezondheidsverklaring digitaal versturen en niet op papier. En voor zij die dat niet gewend zijn; vraag je zoon of dochter, een vriend, buurman of kennis om hulp. Digitaal is gewoon de snelste route.”

En wie in contact wil komen met het CBR kan beter een contactformulier invullen in plaats van bellen, zegt Dingeldein. „Er zijn zoveel mensen bezorgd, dat de wachttijd nog altijd heel lang is.”

Bron: rijschoolvandaag.nl