Volgens het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) slikt de helft van de volwassen medicijngebruikers in Nederland medicatie die invloed heeft op de rijvaardigheid. Het gaat daarbij vaak om middelen met veel invloed op de rijvaardigheid, waarbij de patiënt tijdelijk of helemaal niet mag rijden.

Het instituut wijst op het belang van het verstrekken van goede informatie door zorgverleners over de effecten van medicijngebruik op de rijvaardigheid. Dat meldt het IVM op de Dag van Verantwoord Medicijngebruik (DvVM). In 2023 staat deze dag in het teken van geneesmiddelen en verkeer.

Het CBR sluit zich daarbij aan en vindt het belangrijk dat IVM aandacht heeft voor de gevaren van medicijngebruik in het verkeer. “Iedereen weet dat het gebruik van drugs en alcohol kan leiden tot gevaar in het verkeer, dat geldt ook voor sommige medicijnen”, aldus Ruud Bredewoud, hoofd medische zaken bij het CBR. “Afhankelijk van het type medicijn en de hoeveelheid die gebruikt wordt, zijn er effecten bekend die de rijgeschiktheid kunnen beïnvloeden.”

Grote verschillen per medicijn

Sommige medicijnen zoals oogdruppels hebben een heel kort effect op de rijvaardigheid, maar een zwaar medicijn als Oxazepam, dat wordt voorgeschreven als slaap- of kalmeringsmiddel, heeft tot zestien uur invloed op de rijvaardigheid. Als een dergelijk medicijn om tien uur ’s avonds wordt ingenomen, dan mag de gebruiker tot twee uur ’s middags de volgende dag niet rijden.

Gezondheidsverklaring

Mensen met een ziekte of aandoening en/of gebruikers van medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden, moeten een Gezondheidsverklaring invullen om het rijbewijs te halen of te behouden. Het CBR beoordeelt dan, op basis van aanwezige medische informatie, of het verantwoord is om een rijbewijs af te geven of te verlengen.

(Bron: IVM)