cora

woensdag 13 maart 2019

Verschillende Tweede Kamerleden pleitten gisteren tijdens een debat over het CBR voor een tegemoetkoming voor mensen die te lang moeten wachten op hun gezondheidsverklaring. De Minister gaat bekijken wat ze voor gedupeerden kan doen. De kosten kunnen zij in ieder geval verhalen bij het CBR

Minister Cora Van Nieuwenhuizen vindt de huidige situatie rondom de gezondheidsverklaringen niet wenselijk, liet ze dinsdagavond weten. Daarom gaat zij nu bekijken of er een coulanceregeling mogelijk is voor mensen die wél een gezondheidsverklaring rond hebben, maar een verlopen rijbewijs.

Maatregelen CBR

Volgens de minister heeft het CBR zelf al meerdere tijdelijke maatregelen genomen om de oplopende doorlooptijden tegen te gaan. Zo wordt er extra medisch personeel aangetrokken om de medische dossiers te kunnen beoordelen, is de capaciteit van de klantenservice fors uitgebreid – en wordt verder uitgebreid – en zijn de openingstijden van de klantenservice verruimd. Mensen die al langere tijd bezig zijn en van wie het rijbewijs binnenkort verloopt of verlopen is, worden als eerste geholpen. Met de beroepsorganisatie Transport en Logistiek Nederland is een spoedprocedure afgesproken voor de beroepschauffeurs die voor hun brood van een rijbewijs afhankelijk zijn.

Scherp toezicht

Voor de langere termijn werkt het CBR aan digitalisering van het proces van indienen van de gezondheidsverklaring en medische beoordelingen. Vanaf januari 2019 worden alle nieuwe gezondheidsverklaringen van beroepschauffeurs al behandeld in het nieuwe, digitale proces. De komende maanden gaat het CBR steeds meer klanten zo helpen. De minister houdt de organisatie scherp in de gaten, zei ze tijdens het debat. Maatregelen vanuit de directie om de problemen op te lossen, worden extern geëvalueerd. ,,Ik geloof ze niet meer op hun blauwe ogen.”

CBR voldoet niet aan Europese privacy wetgeving

Zo is recent gebleken dat het CBR nog niet voldoet aan de geldende Europese plicht om maatregelen te nemen die de privacy bij verwerking van persoonsgegevens waarborgen. ,,Ik zeg het maar gelijk: dat is nog niet geregeld en dat is niet goed.” Van Nieuwenhuizen benadrukte dinsdagavond dat de problemen waarmee het CBR wordt geconfronteerd niet op korte termijn volledig zijn opgelost. Haar verwachting blijft dat de druk op de doorlooptijden, die maximaal vier maanden mogen bedragen, tot eind 2019 blijft aanhouden.

Bron: rijschoolvandaag.nl