cbr ouderen auto

Geen gehoor als je belt, verwisselde persoonsgegevens en uiteindelijk soms pas na een jaar je rijbewijs: het liep de laatste jaren niet goed bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Vooral mensen die een medische keuring moesten ondergaan voor ze konden afrijden, waren veel tijd en geld kwijt. Eind dit jaar zouden de
problemen zijn opgelost, zo is terug te lezen op de website van de NOS.

“Contact met het CBR is dramatisch”, zegt Marvin. Hij moest anderhalf jaar wachten op het verlengen van zijn rijbewijs, omdat het heel lang duurde voor zijn medische keuring was afgerond. Hij is voor zijn bewegingsvrijheid erg afhankelijk van zijn auto, omdat hij een zeldzame chromosoomafwijking heeft: “De impact van dat ik geen rijbewijs heb gehad, is best wel drastisch: namelijk dat ik veelal thuis heb gezeten. Nog voor corona begon.”

Onder curatele

Het CBR beloofde beterschap. Maar voor de Tweede Kamer was dat niet genoeg. Die eiste dat het CBR maandelijks aan het ministerie rapporteert over hoe de vlag er voor hangt. Ook loopt er een parlementair onderzoek naar de handel en wandel van meerdere zelfstandige bestuursorganen. Want net als bij het CBR loopt het ook bij de Belastingdienst niet bepaald op rolletjes.

Sommige dingen gaan nu beter. Wachttijden bij de medische afdeling liepen terug. Daar willen ze nog een extra bijdrage aan leveren door voor bepaalde aandoeningen geen rijbewijskeuring meer te vragen, zoals voor mensen met Asperger, Autisme of ADHD.

Over de stand van zaken heeft de NOS een video gemaakt die je hier terug kunt kijken.

Bron: Rijschoolvandaag.nl