De top5 van ergernissen in het verkeer bestaat uit bumperkleven, smartphone gebruik, snelheidsovertredingen, afvaldumpers en mensen die rechts inhalen. Dat blijkt uit onderzoek van online verzekeraar Allianz Direct.

Nederlanders ergeren zich behoorlijk aan medeweggebruikers. Naast bumperklevers (51%) en smartphonegebruikers (45%) zijn snelheidsduivels een bron van irritatie. Zij staan met 30% op de derde plek in de top 5 van ergernissen in het verkeer. Ook het dumpen van afval roept irritaties op: een kwart (25%) van de Nederlanders plaatst afvaldumpers in hun top 3.

Jongeren zijn het meest ongeduldig. 18- tot 34-jarigen (15%) en mensen van 31 tot 40 jaar (11%) geven vaker aan dat files hun grootste ergernis zijn, vergeleken met mensen van 41 jaar en ouder (5%).

Top5 van ergernissen in het verkeer:

  1. Bumperklevers (51%)
  2. Automobilisten die met hun smartphone bezig zijn (45%)
  3. Snelheidsduivels (30%)
  4. Automobilisten die afval uit het raam gooien (25%)
  5. Mensen die rechts inhalen (23%)

Smartphone

Vrouwen (25%) geven iets vaker aan dat automobilisten die hun smartphone achter het stuur gebruiken hun grootste ergernis zijn dan mannen (15%). Ron Adams, Head of Marketing & Sales bij Allianz Direct, vertelt: “Smartphonegebruik is een steeds groter probleem in het verkeer. Deze bewustwording vinden wij als verzekeraar enorm belangrijk, want veilig rijden is in ieders belang en volledige focus op de weg verkleint de kans op ongelukken. Het gebruik van een smartphone komt de afgelopen jaren steeds als grote bron van irritatie uit ons onderzoek. Een verklaring kan zijn dat we ons nog bewuster zijn geworden van de gevaren die het gebruik van een smartphone met zich meebrengt tijdens een rit. Niet alleen in de auto, maar ook tijdens het fietsen, waar tegenwoordig eveneens geen telefoon meer mag worden gebruikt.”

Afleiding

Naast dat we ons blijken te ergeren aan andere weggebruikers, zijn zij ook de grootste afleiding. De helft van de automobilisten noemt andere weggebruikers dan ook als een van de drie dingen die hen het meest afleidt. Na andere automobilisten volgen ‘werk aan de weg’ (34%) en ‘tegemoetkomend verkeer’ (24%). Muziek leidt jongeren vaker af dan automobilisten van 31 jaar en ouder: voor 9% van de 18- tot 30-jarigen is muziek de nummer één afleiding, onder 31-plussers is dit 2%.

Top5 van afleidingen achter het stuur:

  1. Andere weggebruikers (49%)
  2. Werk aan de weg (34%)
  3. Tegemoetkomend verkeer (24%)
  4. Slaperigheid (23%)
  5. Smartphone (22%)

Adams: “Opvallend is dat andere weggebruikers ons nog meer afleiden dan vorig jaar het geval was. Een kwart van de Nederlanders heeft dit op nummer één gezet, daar waar vorig jaar 17% dit deed. Ook werkzaamheden aan de weg leiden ons ruim twee keer zoveel af dan vorig jaar (15%).”

Bron: rijschoolpro.nl