telefoon

Sinds maandag is de pakkans van appende automobilisten een stuk groter geworden. Als eerste land in Europa zet Nederland camera’s in om de appende bestuurders te pakken. De camera’s sturen overtredingen automatisch door naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). De boete is 240 euro.

De camera’s leggen de handen van de bestuurder en het kenteken vast, het gezicht blijft buiten beeld. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de foto’s zo duidelijk dat er een boete kan worden opgelegd, aldus een woordvoerder. De beboete automobilist kan de foto’s eventueel opvragen en beroep aantekenen.

400 overtredingen op 1 dag

In de testperiodes in Nederland zijn veel overtredingen geconstateerd – op één dag registreerden twee camera’s vierhonderd bestuurders met een telefoon in hun hand; goed voor bijna 100.000 euro. Het ging om metingen van 24 uur langs een N-weg en van zes uur boven een snelweg. Volgens het OM werken de camera’s dag en nacht en bij alle weersomstandigheden. Bovendien zijn ze makkelijk te verplaatsen. Het systeem kan daardoor elke dag ergens anders worden ingezet. Lekker voor de schatkist.

Bron: Rijschoolvandaag.nl