Van adaptieve cruise control tot vermoeidheidsherkenning

Auto’s worden steeds slimmer en krijgen steeds meer systemen die je helpen, een oogje in het zeil houden, je waarschuwen voor gevaar en soms zelfs actief ingrijpen wanneer jij steken laat vallen. We noemen dit rijhulpsystemen en er zijn tientallen verschillende soorten. We geven je een handig overzicht van de systemen en wat ze voor je doen.

 

Een moderne auto kan ‘om zich heen kijken’, anticiperen op wat de voorganger doet, helpen bij inparkeren en zelfs een naderend ongeval zien aankomen… en ingrijpen! Het geheim zit ‘m in een combinatie van camera’s, radartechniek en slimme sensoren die in de auto zijn ingebouwd en met elkaar samenwerken. Een krachtige computer verwerkt alle informatie en geeft de auto opdrachten. De overkoepelende term voor deze rijhulpsystemen is ADAS, ofwel Advanced Driver Assistance Systems.

Door de bomen het bos niet meer zien

Er komen steeds meer van dit soort systemen bij, waarbij sommige ook nog behoorlijk op elkaar lijken. Dat maakt het autorijden weliswaar veiliger en comfortabeler, maar het is eenvoudig om door de bomen het bos niet meer te zien. Om de verwarring nog groter te maken geven autofabrikanten dit soort systemen vaak een zelfbedachte naam of afkorting. Dat maakt het nog lastiger om te achterhalen over welke systemen je (toekomstige) auto precies beschikt. Daarnaast blijkt uit onderzoek van ANWB en Universiteit Twente dat autokopers te weinig uitleg krijgen over de systemen op hun auto en dus onvoldoende op de hoogte zijn van de werking ervan.

Daarom zit de ANWB in de ADAS Alliantie en pleiten we voor gestandariseerde namen voor deze rijhulpsystemen. Daarnaast moet er ook meer voorlichting komen over de werking van deze systemen. Hieronder vind je een overzicht van de momenteel beschikbare rijhulpsystemen en een uitleg over de werking ervan.

Speed Assist System

Deze rijhulpsystemen helpen je in de basis vooral om niet te hard te rijden, maar sommige kunnen ook een veilige afstand tot je voorligger aanhouden of je waarschuwen voor een scherpe bocht of een zachte berm.

Bron: https://www.anwb.nl/auto/zelfrijdende-auto/rijhulpsystemen