Waarom winterbanden?

Winterbanden bieden meer grip op onder meer nat wegdek, al vanaf 7 graden Celsius.

Veel veiliger door maximale grip

Waarom zijn winterbanden zo belangrijk? Hebben ze alleen nut in de sneeuw, of ook op een nat Nederlands wegdek, als het een graadje of 5 boven nul is?

Winterband versus zomerband

Wat doet een winterband onder winterse omstandigheden beter dan all seasonbanden en zomerbanden?

Wegenwacht Paul vertelt waarom je winterbanden nodig hebt

ANWB advies

De ANWB adviseert iedereen die de auto in de winter dagelijks gebruikt en/of op wintersport gaat, te kiezen voor winterbanden. Winterbanden zijn in veel landen verplicht tijdens de winter of bij winterse omstandigheden. Op winterbanden wordt je remweg op een besneeuwde weg korter. En een besneeuwde bergpas beklimmen wordt met deze banden een stuk eenvoudiger omdat ze meer grip bieden. Dat heeft te maken met de (zachtere) rubbersamenstelling en een aangepast profiel. Winterbanden bieden meer grip dan zomerbanden zodra de temperatuur zakt onder de vanaf 7 graden Celsius, ook op een nat wegdek. Dat laatste komt in Nederland natuurlijk veelvuldig voor. In de jongste winterbandentest vind je welke winterbanden je wel en niet moet kopen.

Ga niet met zomerbanden de weg op bij (verwachte) sneeuw of ijzel. Onder droge of regenachtige omstandigheden kun je in de winter ook met zomerbanden veilig de weg op. Dan volstaat het aanpassen van snelheid en de volgafstand om veilig te rijden.

In de afbeelding hieronder zie je precies het verschil in remweg op sneeuw met winterbanden, all seasonbanden en zomerbanden. Ter vergelijking: op droog wegdek is de gemiddelde remweg 12 meter en op nat wegdek 15 meter. De remweg op sneeuw is ook met winterbanden zó lang dat je  je rijstijl aan moet passen. Rijden op sneeuw met zomerbanden is simpelweg gevaarlijk, dan helpt ook een aangepaste rijstijl niet meer.

Remweg op sneeuw - winterbanden, zomerbanden en all seasonbanden

 

Welke winterbanden moet je hebben?

Dit jaar hebben we weer allerlei winterbanden getest. Lees snel verder over de testwinnaars en verliezers en de opvallendste resultaten!

Naar winterbandentest 2021

Hoe zit het nou precies met all seasonbanden?

All seasonbanden zijn dus echt niet geschikt om even een besneeuwde bergpas mee op en af te rijden. In een vlak land als Nederland is de 4-seizoenenband wel inzetbaar, op bijvoorbeeld een tweede auto die niet meegaat naar de wintersport. Een 4-seizoenenbanden (all season) is een compromis tussen een zomer- en een winterband. Het fijne is dat je deze band het hele jaar kunt laten zitten; je hoeft niet te wisselen van zomer- naar winterband en omgekeerd. Nadeel is dat deze band in de sneeuw niet werkt. Ten opzichte van winterbanden vertonen all season banden tekortkomingen, vooral op het gebied van grip in de sneeuw. Wegrijden vanuit stilstand op een helling wordt dan bijvoorbeeld heel lastig. De veiligste combinatie is dus winterbanden in de winter en zomerbanden in de zomer.

Winterbanden monteren en demonteren

Vuistregel: als de klokt wordt verzet van zomer naar wintertijd en vice versa, is het ook tijd voor een bandenwissel van zomer- naar winterbanden en omgekeerd. Omdat je dus twee keer per jaar de banden wisselt is het handig om een aparte set velgen te kopen voor je winterbanden.

Bron: https://www.anwb.nl/auto/banden/winterbanden/waarom-winterbanden