reclame

 

De grote reclamezuilen met ledverlichting moeten verdwijnen langs snelwegen en provinciale wegen. Dat zei de Vereniging Verkeersslachtoffers vorige week tegen de Telegraaf. De borden zouden de aandacht van de weg afleiden.

VVS-Voorzitter Nelly Vollebregt snapt niet deze zuilen niet hetzelfde worden behandeld als de smartphone achter het stuur. “Tegelijkertijd wordt wel toegestaan dat dit soort zuilen chauffeurs afleidt. Het is een verkeerd signaal, waar we grote problemen mee hebben.”

Visuele afleiding

De vereniging wil nu dat overheidsinstanties geen vergunningen meer verlenen voor deze ‘afleiddende reclamezuilen.’ Volgens VVS kunnen deze zuilen tot ongelukken leiden. “Digitale led-reclameschermen waarop de boodschap om de zes seconden wisselt, leiden de bestuurder visueel- en cognitief af, waardoor minder snel gereageerd wordt op onverwachte en gevaarlijke verkeerssituaties.”

Richtlijnen

RTL Nieuws deed navraag bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Volgens het ministerie bestaan er richtlijnen voor het gebruik van reclamezuilen langs snelwegen en provinciale wegen en zijn bewegende beelden op digitale billboards niet toegestaan. “Ook wordt, om obstakels in de berm te voorkomen,  een minimale afstand van dertien meter uit de rechter rijstrook aangehouden”, zegt een woordvoerder.

Of reclamezuilen echt afleiden is niet bewezen, maar er is wel ophef geweest over wat borden de afgelopen jaren. Zoals over een reclamebord op de A4 bij Hoofddorp van pornoster Bobbi Eden. Dat bord zou nogal de aandacht afleiden van de weg. Of de richtlijnen nu worden aangepast is niet duidelijk.