67% van de autorijders is bereid om rijgedrag te laten traceren via een app als ze bij veilig rijgedrag korting krijgen op de premie van hun autoverzekering. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door online consumentenadviseur Pricewise, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

De rijgedragverzekering waarin je korting kunt krijgen door veilig te rijden nam de laatste jaren toe in populariteit, toch biedt maar een enkele autoverzekeraar deze rijgedragverzekering aan. Zonde, vindt Pricewise, aangezien de rijgedragverzekering volgens experts tot minder schade leidt.

rijstijl meten

Via een app en een beacon in je auto wordt je rijstijl gemeten op de onderdelen: snelheid, bochten, remmen, optrekken en het telefoongebruik van een automobilist. Deze zogenaamde ‘pay how you drive’-verzekering, waarbij het veilig rijgedrag getrackt en beloond wordt, neemt toe in populariteit. Ondanks de toenemende populariteit zijn er nog niet veel aanbieders van de rijgedragverzekering, merkt Pricewise-directeur Hans de Kok op: “Een paar jaar geleden, toen deze rijgedragverzekering net opkwam, werd verwacht dat er snel veel meer van dit soort op de markt zouden komen. Dat is tot nu toe niet het geval geweest. Alhoewel daar vast redenen voor zijn, is het een gemiste kans voor zowel de autoverzekeraar als de consument.”

De ANWB, die een dergelijke verzekering wél aanbiedt, ziet ook toenemende belangstelling in hun autoverzekering Veilig Rijden, zegt Ivonne van den Heuvel, Commercieel Directeur van ANWB Verzekeren. “Het aantal klanten dat gebruikmaakt van ANWB Veilig Rijden is het afgelopen jaar met 46% gestegen.” En dat is niet zonder succes: zo’n 90% van de Veilige Rijders krijgt korting op de premie en de gemiddelde rijscore is 76 uit 100.

Beoordeling

Uit het onderzoek van Pricewise blijkt dat de Nederlandse automobilist zijn of haar rijgedrag gemiddeld met een 7.9 beoordeelt . Mannen beoordelen hun eigen rijgedrag significant vaker met een 10 dan vrouwen. Ook laagopgeleiden geven zichzelf significant vaker een 10 dan midden- en hoogopgeleiden.

Automobilisten die hun eigen rijkwaliteiten beoordelen met een 8 of hoger, zeggen vaker bereid te zijn het gedrag te laten volgen. Ook werkenden zijn eerder bereid het gedrag te laten tracken in ruil voor een mogelijke korting. Deze groep betaalt al significant vaker een lager premiebedrag dan niet-werkenden. “De premies van autoverzekeringen lopen nogal uiteen. Voor automobilisten die nu een hoge premie betalen is de rijgedragverzekering, mits zij een goede rijscore halen, een uitkomst. Zeker als een dergelijke verzekering tot minder schade leidt. Je kunt in veel gevallen tot wel 30% korting krijgen op je premie. Een ongeluk blijft natuurlijk in een klein hoekje zitten en tracking kent ook andere bezwaren, zoals privacy, maar als de klant kan kiezen is dat winst,” zegt De Kok.

Bron: Rijschoolvandaag.nl