De herfst is officieel weer begonnen! En dat betekent kortere dagen en slechtere weersomstandigheden. Niet alleen regen en sneeuw maken autorijden een stuk uitdagender, ook mist kan tot gevaarlijke situaties leiden. Wat kan je het beste doen bij dichte mist? Hieronder staan een paar tips om je veilig op weg te helpen.

Gebruik verlichting op de juiste manier

Alle nieuwe auto’s zijn sinds 2011 uitgerust met dagrijverlichting. Deze speciale verlichting brandt altijd. In het begin was dit alleen aan de voorkant van de auto, sinds 2015 branden ook de achterlichten. De dagrijverlichting is alleen bedoeld om de auto zichtbaarder te maken voor andere weggebruikers en is geen volwaardige verlichting. In situaties die daarom vragen, bijvoorbeeld in een tunnel, ‘s avonds in het donker en ook bij lichte mist, schakel je nog altijd het dimlicht in. Let op: dit laatste geldt in het bijzonder voor auto’s met automatische verlichting! Bij mist herkent de auto niet dat de verlichting aan moet, deze moet bij mist dus handmatig op dimlicht worden gezet.

Wanneer mogen de mistlampen aan?

We kennen het allemaal: weggebruikers die te pas en te onpas hun mistlampen aanzetten. Vooral die aan de voorkant zijn populair. Mistachterlampen mag je echter alleen gebruiken als het zicht minder is dan 50 meter. De mistlampen aan de voorkant mogen pas aan wanneer het zicht minder is dan 200 meter. Verkeerd gebruik van mistlampen kan een boete opleveren van 140 euro!

Bron: rijschoolpro.nl