dinsdag 13 augustus 2019

Het is zomer! En dat betekent regelmatig in de zon rijden. Een zonnetje stemt al snel vrolijk natuurlijk, maar achter het stuur kan die zon ook nogal eens vervelend zijn. Met knijpende ogen probeer je je dan zo goed en kwaad als het kan door het verkeer te manoeuvreren. Hieronder vind je handige tips.

Zonnebril

Zorg ervoor dat je altijd een zonnebril in de auto hebt liggen. Bij voorkeur een zonnebril met een goede UV-bescherming of gepolariseerde glazen, deze werken contrast verhogend. Ze breken de zonnestralen, filteren het licht en kleuren snel mee bij verandering van het licht. Bij fel zonlicht verkleuren de glazen tot een prettige donkere tint. Bij bewolkt weer lichten de glazen op, zodat je een helder zicht hebt.

Schone ramen

Vuile autoramen belemmeren je zicht. Bij laagstaande zon wordt dit nog erger: elk krasje, vlekje of vuiltje licht dan nog meer op dan normaal. Het is om die reden belangrijk dat om je autoramen regelmatig schoon te maken. Voor de buitenkant gebruik je ruitenwisservloeistof en voor de binnenkant Glassex. Vergeet niet om tijdig je sproeivloeistof bij te vullen en je ruitenwissers te controleren op slijtage om eventuele strepen op de voor- en achterruit te voorkomen.

Zonneklep of zonnegordijn

Ben je vergeten een zonnebril mee te nemen? Maak dan gebruik van je zonneklep van zonwerend materiaal. Als de zon binnenkomt via de zijkant of het achterraam dan kun je een zongordijn gebruiken. Het is niet toegestaan om een zongordijn aan de voorste zijruiten te bevestigen.

Rij rustig

Matig je snelheid als je last hebt van laaghangende zon. Op die manier kun je beter en sneller reageren als zich plotseling iets voordoet. Vergeet niet dat je door de zon ook minder goed ziet in je spiegels, kijk daarom altijd goed over je schouder voordat je bijvoorbeeld van baan wisselt.

Dimlichten

Zorg dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers die ook last hebben van de laagstaande zon. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je dimverlichting aan te zetten.

Bron: Rijschoolvandaag.nl