CBR Info 15-11-2019

CBR

75-plussers mogen vanaf 1 december 2019 onder bepaalde voorwaarden tijdelijk doorrijden als hun rijbewijs verloopt.

Dit mag tot maximaal 1 jaar nadat het rijbewijs is verlopen. Deze administratieve regeling, waar de Raad van State begin november een positief advies over uitbracht, wordt opgenomen in het Rijbewijzenregister.

Niet alle 75-plussers kunnen van de regeling gebruik maken. De regeling geldt alleen voor 75-plussers die:

  • een rijbewijs hebben voor een auto (rijbewijs B), auto met aanhanger (rijbewijs BE), motor (rijbewijs A), trekker (rijbewijs T);
  • een volledig en correct ingevulde Gezondheidsverklaring hebben ingediend bij het CBR voordat hun rijbewijs verliep;
  • een rijbewijs hebben dat 5 of 10 jaar geldig is. De regeling geldt niet als het rijbewijs is afgegeven voor 1 of 3 jaar;
  • blijven meewerken aan het medische beoordelingsproces van het CBR. Dat wil zeggen dat de betrokkene meewerkt aan de medische keuring, het bezoeken van specialisten en het uitvoeren van een rijtest als het CBR daarom vraagt.

Buiten deze regeling vallen de categorieën: vrachtwagen (C), vrachtwagen met aanhanger (CE), bus (D) en bus met aanhanger (DE).

75-plussers waarvan het rijbewijs is ingevorderd, ingehouden of geschorst, kunnen ook geen gebruik maken van de tijdelijke regeling. Dit geldt ook voor mensen over wie het CBR een besluit heeft genomen na mededeling van de politie. 75-plussers die in de regeling vallen, zijn overigens gewoon verzekerd bij een aanrijding.

Beperking

Bestuurders met een verlopen rijbewijs kunnen daarmee niet in het buitenland rijden. De politie in het buitenland kan namelijk niet het Nederlandse Rijbewijzenregister raadplegen. Daarnaast geldt een verlopen rijbewijs niet als identiteitsbewijs. Het is dus aan te raden om een paspoort of ID-kaart bij de hand te hebben.

Bron: www.cbr.nl/nl/voor-rijscholen/nl/cbr-info/cbr-info