Overwinnen rijangst: hoe doe ik dat? Als rijangst-coach ondervond ik PTSS (posttraumatische stressstoornis) aan den lijve, dus ik kan je hier zeker wat praktische en deskundige tips over geven. Het belangrijkste is de weg niet uit de weg te gaan. Ik zal je er meer over vertellen.
Misschien heb je jouw rijbewijs al wel maar laat je de auto staan omdat je te bang bent om te rijden. Kijk dan of je jezelf in deze stellingen herkent:
- Ik zie op tegen autorijden.
- Ik vermijd drukte in het verkeer.
- Ik ben heel voorzichtig in het verkeer.
- Ik zit gespannen achter het stuur.
- Ik voel me opgejaagd in het verkeer.
- Ik gebruik mijn auto zo min mogelijk.
- Ik rij alleen voor mij bekende routes.
- Ik rij niet op de autosnelweg.
- Ik ben moe na het autorijden.
- Ik rij het liefst met een vertrouwd iemand naast me.
Wanneer je een of meerdere stellingen met ‘ja’ hebt beantwoord, dan heb je waarschijnlijk last van rijangst. Dat is zonde van je rijbewijs! Wil je je mobiliteit weer terug of blijf je altijd afhankelijk van anderen?
Ervaringsdeskundige
Als 14- jarige maakte ik ooit een levensbedreigend ongeval mee, wat mij een tijdelijk trauma gaf. Ik was van school onderweg naar huis op de fiets en stond links van een volle stadsbus voorgesorteerd op de kruising. De bus wilde vervolgens linksaf, maar ik stond in zijn dode hoek. Toen het gevaarte wegreed, overreed hij mij.
Rijangst trauma zelfstandig overwonnen
Aan dat busongeluk heb ik een posttraumatische stressstoornis (PTSS) overgehouden. ’s Nachts kreeg ik nachtmerries. Badend in het zweet werd ik wakker, terwijl de bus in mijn dromen over mij heen reed. Het heeft een jaar geduurd voordat ik op eigen kracht dit trauma overwon. Het eerste jaar vermeed ik bussen. Als ik bij mijn vader in de auto zat en hij de bus bij de halte passeerde, raakte ik in paniek. Toen besloot ik dat het klaar moest zijn en leerde ik omgaan met deze angst. Ik ging deze niet uit de weg en overwon die. Deze en latere traumatische ervaringen motiveerden mij om naast rij-instructeur ook rijangst-coach te worden om mensen echt te kunnen helpen.
Weinig expertise en ervaring om rijangst te overwinnen
Ik vind het jammer dat het overwinnen van rijangst zo’n ondergeschoven kindje is. Er is weinig expertise op dit gebied, terwijl het de laatste jaren een maatschappelijk onderkend probleem is.
Pas in 2004 bleek na onderzoek door Rijkswaterstaat (Kerncijfers Personenvervoer uitgave 2004) dat rijangst een veel voorkomend probleem is. Volgens dit rapport lijden er naar schatting tussen de 800.000 en 1 miljoen mensen in Nederland aan een vorm van rijangst. Tot die tijd was er voor rijangstigen weinig professionele begeleiding.
De opleidingsintituten zijn daar de daaropovolgende jaren op ingesprongen door cusussen aan te bieden voor rij-instructeurs. NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) geeft de instructeur de tools om angsten, fobieen en trauma’s beter te begrijpen en mee om te gaan. Helaas zijn er nog te weing rij- instructeurs die zich helemaal op deze groep toeleggen. Af en toe hebben ze een client met rijangst. Zelf bouwen ze daarom te weinig ervaring op om met angsten om te gaan.
Hoe kan je jouw rijangst oplossen?
Er zijn ook psychologische trainingen om je rijangst te overwinnen. Maar zij zijn vaak te theoretisch en helpen je niet echt een praktisch probleem op te lossen. Je kan je angst, fobie of trauma klassikaal bespreken. Dan probeert iemand een andere mindset te creëren. In zo’n cursus legt hij je alleen uit wat rijangst is en hoe je het onder controle moet krijgen. Zoiets zou kunnen werken, maar het is juist belangrijk om angst te leren beheersen in de auto zelf. Want juist daar heb je feedback nodig. Het beste resultaat krijg je wanneer je wordt gecoached en gemotiveerd. Bij zo’n aanpak word je bewust van je wat je wel kan en waar je toe in staat bent. Want dat is vaak meer dan dat je denkt.
Psychologische hulp
Naast practische coaching is het in sommige gevallen aan te raden om ook geestelijke hulp te vragen. Na een traumatische gebeurtenis kan de verwerking sneller gaan met EMDR. Sommige psychologen zijn hiervoor gecertificeerd. De combinatie tussen cognitieve gedragstherapie en ‘exposure’ (blootstellen aan en leren omgaan met je angsten) geeft goede resultaten.
Pak de rijangst stap voor stap aan!
Als je zonder professionele hulp je angst durft aan te pakken, doe dat dan stapje voor stapje! Stapsgewijs betekent eerst vertrouwd raken met de auto. Pak het boekje erbij en kijk waar alle belangrijke bedieningsorganen, zoals de verlichting, ruitenwissers, voor- en achterruitverwarming, enz.zitten. Daarna op een verlaten parkeerterrein gaan schakelen en sturen. Oefen ook een noodstop! Het is goed om te weten hoe lang het duurt voordat de auto stil staat wanneer er een kind vlak voor je oversteekt. Dan een rondje rond de kerk en je eigen wijk verkennen. Provinciale wegen oefenen, landweggetjes, drukte. Daag jezelf uit en zoek voorzichtig je eigen grenzen op. Oefen minstens twee tot drie keer per week, zodat je uiteindelijk na vele kleine stappen weer die rottige snelweg op durft!
Doelen stellen
Stel wekelijks nieuwe kleine doelen en maak duidelijke afspraken met jezelf.: Volgende week ga ik met de auto naar de supermarkt. Of: Deze zomer wil ik eindelijk met de auto naar dat verre familielid. Heb je deze week je doel bereikt dan is dat een overwinning! Als je soms je doel niet bereikt is dat echt geen ramp, dan stel je dat doel toch een week uit. Je zal twee stappen voorwaards doen…. en dan een stapje terug. Je zal af en toe een terugval krjgen. laat je daardoor niet uit het veld slaan, want dat hoort bij het groeiproces. Want als je het rijden met regelmaat volhoud, dan zal je je doel bereiken en je mobiliteit en zelfstandigheid terug krijgen.
Stoppen met vermijden!
Zo alleen doorbreek je de cirkel. Je moet je angst opzoeken en de weg niet uit de weg te gaan. Ik weet juist dat het lastig is jezelf zo te confronteren. Maar ik vind het moedig als je het toch gaat doen. Dus: pak toch de auto, rij onbekende routes, zoek juist de drukte op en vermijd de snelweg niet. Ga ook winterse omstandigheden niet uit de weg. Want je bent echt tot veel meer in staat dan je zelf denkt. Als deze hobbel inmiddels een onneembare vesting is geworden schroom dan niet om contact met mij op te nemen.
Wanneer je het durft om wat te doen aan je rijangst, ga je de confrontatie aan met jezelf. Je doet dan zeker een beroep op je moed en doorzettingsvermogen. Maar je beloning is wel het terugwinnen van je vrijheid en mobiliteit.
Ik heb alle kennis en ervaring in huis om je zo goed mogelijk te helpen. Als coach heb ik veel praktische tips, zodat je niet meer naar zo’n dure theoretische cursus hoeft. Ik help je ook om een andere mindset te creeren. Je gaat anders, positiever denken over je eigen kunnen. Als je het niet DURFT, wil dat niet zeggen dat je het niet KAN! JIJ krijgt de controle weer terug over JEZELF, de AUTO en de SITUATIE!
Wat is mijn geheim?
Ik hou van mensen en help ze graag! Ik heb veel geduld en inlevingsvermogen. Ik breng graag het beste in mensen naar boven om de zelfredzaamheid te vergroten. Ik help je om je zelfvertrouwen stap voor stap op te bouwen. Ik pas mijn tempo en niveau aan. Door te focussen op positieve dingen, geeft dat vertrouwen.
Hulp voor rijangstigen
Als je mij belt en we maken een afspraak voor een vrijblijvende introductie-les, verwacht dan alleen positieve feedback. In de auto breng ik jou op positievere gedachten over jezelf en je potentie. Lukt het je dus niet meer op eigen kracht, dan help ik je graag door vooral je zelfredzaamheid terug te geven. Immers, ik kon over mijn trauma’s heen stappen dus kan jij het ook.
Hier wil ik je graag bij helpen. Neem dus contact met mij op, voor coaching, advies of vragen hierover hoef je alleen maar op onderstaande knop te klikken.