maandag 08 augustus 2016

Onderzoek van Rijkswaterstaat laat zien dat maar weinig ouderen gebruik maken van verkeerscursussen. Programma’s voor bijvoorbeeld ouderen met een scootmobiel of elektrische fiets worden maar beperkt bezocht.

Dat blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat. Zij onderzochten de verkeersveiligheid van ouderen in het verkeer. Het aantal ouderen dat een opfriscursus bezoekt, is ongeveer 1 procent. Onder cursussen vallen die van bijvoorbeeld de ANWB, Fietsersbond, Blijf Veilig Mobiel en Veilig Verkeer Nederland.

Aantal verkeersdoden blijft toenemen

Nog niet zo lang geleden maakte Veilig Verkeer Nederland bekend dat het aantal verkeersdoden en gewonden naar alle waarschijnlijkheid blijft toenemen. Een reden hiervoor is dat ouderen steeds langer mobiel blijven en het aantal ernstig verkeersgewonden onder deze groep stijgt. In 2015 vielen in totaal 621 verkeersdoden, daarvan waren er 290 ouder dan 60 jaar.

Complexe situaties

Wat ouderen kwetsbaar maakt in het verkeer is dat zij meer moeite hebben met complexe situaties. Zo hebben zij het bijvoorbeeld lastig bij het linksaf slaan op een voorrangskruispunt. Ouderen lopen daarnaast vaker ernstig letsel op wanneer zij bij een ongeval betrokken raken.

Effect van educatie

In het rapport van Rijkswaterstaat geven de onderzoekers aan dat er geen onderzoek is gedaan naar de effecten van educatie en training van oudere fietsers. “Het effect van educatie staat of valt met deelname”- aldus de onderzoekers.

Bron: Rijschoolvandaag.nl

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]