winterbanden

BOVAG ontdekte tijdens een controle vorige week, dat veel automobilisten nog winterbanden onder de auto hebben zitten. En dat is in deze hittegolf wel opmerkelijk. Winterbanden in de zomer zorgen namelijk voor minder grip en een hoger brandstofgebruik.

Tijdens een controle van 1.658 auto’s op diverse plekken in Nederland ontdekte BOVAG bij 5,3 procent nog steeds winterbanden. Dat percentage correspondeert op een totaal wagenpark van 9 miljoen met bijna 500.000 autobezitters, die ondanks temperaturen van boven de 30 graden en een aanstaande hittegolf, nog steeds op winterbanden rijden.

Onderzoek

Controleurs van BOVAG bekeken 1.658 auto’s op grote parkeerplaatsen in Breda, Roosendaal, Arnhem/Duiven, Amsterdam en Utrecht. 88 voertuigen bleken uitgerust met winterbanden.

Opvallend in dit onderzoek was dat in Utrecht en Amsterdam bijna 7 procent van alle gecontroleerde auto’s op winterbanden bleek te rijden, terwijl dat in Breda en Roosendaal 4 procent was. Verder viel op dat veel oude, kleine auto’s van winterbanden waren voorzien en dat veel auto’s niet alleen verschillende merken, maar ook afwijkende types banden gemonteerd hebben. Bijvoorbeeld zomerbanden op de vooras en winterbanden op de achteras.

Onverstandig

Het rubber van winterbanden is zachter en het profiel heeft speciale groefjes, zodat de band goede grip heeft bij koude omstandigheden en op een besneeuwd wegdek. Bij hoge temperaturen zorgt de winterband juist voor een langere remweg, minder grip, meer slijtage, meer afrolgeluid en een hoger brandstofverbruik, schrijft BOVAG.

De rolweerstand van het zachte rubber op het warme wegdek is immers hoger en het is dan ook ronduit onverstandig om bij hoge temperaturen met winterbanden onder de auto te blijven rijden.

Bron: Rijschoolvandaag.nl