De olie in je motor heeft meerdere belangrijke functies. Reden om het peil elke maand te controleren. Dat kun je eenvoudig zelf.

Waarom oliepeil controleren?

De olie in je motor is niet alleen een smeermiddel voor de draaiende delen, maar ook een koel- en zelfs een reinigingsmiddel. Daarom geldt er ook een verversingstermijn voor zowel de motorolie als het bijbehorende filter.

Buitensporig olieverbruik kan wijzen op lekkages of slijtage. Olie wordt op zijn plaats gehouden door allerlei (voornamelijk rubberen) pakkingen; die kunnen na lange tijd gaan ‘zweten’ of lekken.

Zelf je olie peilen? Dat kan in 5 eenvoudige stappen:

Stap 1

Zorg dat jouw auto zoveel mogelijk waterpas staat wanneer je olie gaat peilen. Zorg ook dat de motor minstens 5 minuten uit is.

Stap 2

Ontgrendel de motorkap. Weet je niet waar de hendel zit, zoek dit dan op in het instructieboekje van de auto. Bekijk dan ook meteen waar bij jouw auto de windhaak, de peilstok en het punt waar je de olie bijvult zich bevinden.

Stap 3

Open de windhaak. Open vervolgens de motorkap en zet deze op de standaard.

Stap 4

Haal de peilstok tevoorschijn en maak deze schoon met een oude doek.

Stap 5

Stop de peilstok terug in de motor en haal hem er opnieuw uit. Nu kun je het oliepeil aflezen. Het olieniveau hoort tussen het minimale- en het maximale peil in te staan. Staat de olie onder het minimale peil, dan moet er olie worden bijgevuld via de olievuldop.

Let op: moet je meer dan één liter op duizend kilometer bijvullen, dan is er waarschijnlijk iets niet in orde.

Tip van de Wegenwacht

Neem altijd een liter reserveolie mee. Het is belangrijk dat dit exact dezelfde olie is als het type dat al in de motor zit. Let daarbij niet alleen op de dikte (aangegeven door een getal, bijvoorbeeld ‘5W30’), maar ook op de API-specificatie op de fles (zoals ‘SJ’ in het geval van moderne benzinemotoren).

Kun je niet de olie vinden die het instructieboekje voorschrijft? Koop dan het beste alternatief dat voorhanden is. ‘Niet helemaal de juiste olie’ is nog altijd beter dan helemaal géén olie. Probeer bij de eerstvolgende gelegenheid dan wel bij te vullen met de voorgeschreven olie!

Advies bij twijfelgevallen

Maakt je auto een raar geluid, hangt er een vreemde geur of weet je niet wat te doen als een lampje gaat branden? Ook dan kun je de Wegenwacht bellen! De Technische Helpdesk is iedere dag bereikbaar tussen 07.00 en 00.00 via 088 269 28 88.

Maak zelf je auto vakantieklaar