vrijdag 24 januari 2020

Rijbewijs digitaal aanvragen

Minister Cora van Nieuwenhuizen ziet geen structureel probleem omtrent de artsen die rijbewijskeuringen voor het CBR uitvoeren. Ze ziet dan ook geen reden om deze zaak verder te onderzoeken, geeft ze aan in een antwoord op kamervragen.

De minister geeft aan dat het nog wel meevalt met het aantal artsen dat is berispt.  Ze schrijft: ‘Dit betreft minder dan 1 procent van het totaal van ruim 5.000 vorderingenprocedures dat het CBR jaarlijks uitvoert waarbij een keuring door een psychiater nodig is.’

Geen verklaring

De minister kan niet verklaren hoe het kan dat meerdere artsen die voor de rechter moesten verschijnen werkzaam waren voor het commerciële Bureau Rijbewijskeuringen.

‘Het CBR heeft hiervoor geen directe verklaring’, schrijft ze hierover. ‘Het is het CBR bekend dat meerdere artsen van het Bureau Rijbewijskeuringen door het tuchtcollege zijn beoordeeld. Als er klachten zijn die bij het CBR bekend zijn, dan heeft het CBR zowel contact met het bureau als met de psychiater zelf voor noodzakelijke verbeteringen. Indien een procedure van een tuchtcollege leidt tot een schorsing van een psychiater, dan wordt deze arts uiteraard bij het CBR uitgeschreven als keurend psychiater. Wat ook is gedaan door het CBR.’

Geen structureel probleem

De minister geeft aan dat er geen structureel probleem is met het bureau. ‘Het is vanzelfsprekend wenselijk dat mensen in verband met de rijbewijskeuring moeten kunnen vertrouwen op een goede keuring door een psychiater. Er zijn bij het CBR geen aanwijzingen dat er sprake is van een structureel probleem met dit bureau. Met de enige psychiater die naar aanleiding van een tuchtzaak geen keuringen meer mag doen, werkt het CBR niet langer samen.’ Daarnaast geeft ze aan dat het CBR om verduidelijking mag vragen bij de psychiater, als dat om inhoudelijke redenen wenselijk is.

Daarom wil ze ook geen nader onderzoek doen. ‘Ik zie geen aanleiding om CBR te vragen hiernaar verder onderzoek te doen. Het CBR is bestuursrechtelijk en tuchtrechtelijk aansprakelijk voor de beslissing die het neemt op basis van een rapport. Zij hebben de plicht om te zorgen dat het rapport van voldoende kwaliteit is.’

Nieuwsuur

In een uitzending van Nieuwsuur op 22 december blijkt dat er in de afgelopen twee jaar er negen keer een arts op de vingers getikt door de tuchtrechter.

Er zouden fouten zijn gemaakt in keuringsrapporten. Als een automobilist worden aangehouden met drugs of te veel drank achter het stuur, krijgt diegene een boete en moet het rijbewijs worden ingeleverd. Daarnaast moet de bestuurder ook verplicht naar een psychiater, voor een beoordeling over het drank- of drugsgebruik.  Deze keuring van een psychiater bepaalt of het rijbewijs terug wordt gegeven. Maar deze keuring blijkt dus niet altijd goed te gaan.

In verschillende gevallen bleken er fouten in het rapport te staan, of was er onduidelijk of onjuist geformuleerd. De mensen die gekeurd worden hebben dan het recht om dat aan te geven. Momenteel loopt er een zaak tegen een psychiater van het Bureau Rijbewijs Keuringen.

Een andere psychiater – die naar eigen zeggen 900 keuringen per jaar deed – werd het eerder dit jaar zelfs helemaal verboden om nog rapporten voor het CBR te schrijven. Hij bleek conclusies van rapporten te hebben aangepast zonder een inhoudelijke onderbouwing. Dit deed hij op verzoek van het CBR, zegt Nieuwsuur.

Beon: Rijsschoolvandaag.nl