Publicaties en Boeken:


Onderstaande relevante literatuur is te koop in de (web)winkel:

Boek rijangst

RijangstAuteur: Yvette van der Pas
ISBN 9089533508
172 pagina’s
Boom paperback

Naar schatting een half miljoen Nederlanders hebben een rijbewijs zonder dat zij daarvan gebruikmaken en nog eens zo veel mensen ervaren zodanige angst in het verkeer dat zij zo min mogelijk rijden, of alleen bekende routes. Toch hoor je er zelden iemand over praten; de schaamte is vaak groot. Dit Boom Hulpboek is voor iedereen die de auto thuis laat staan of bang is in het verkeer en daar in pakweg enkele maanden verandering in wil brengen.

Yvette van der Pas (1958) is klinisch psycholoog en cognitief gedragstherapeut. Daarnaast leidt zij als docent en supervisor cognitief gedragstherapeuten op.

Boek Omgaan met rijangst

omslag_omgaan_rijangst

Omgaan met rijangst Auteurs: J. van den Berg, C. Boon & Laura van Bergen ISBN 9789031344741 180 pagina’s | Bohn Stafleu van Loghum juli 2005

Rijangst maakt het leven complex. Het levert veel nadelen op. Denk bijvoorbeeld aan de afhankelijkheid van anderen en aan het onbegrip en de irritatie in je omgeving. Een groot aantal mensen kampt met deze vorm van angst en velen die een rijbewijs hebben, rijden dan ook helemaal niet.

In dit boek wordt rijangst in al zijn facetten besproken. Faalangst in het verkeer, spanning en hyperventilatie achter het stuur, angst voor de snelweg, maar bijvoorbeeld ook bijrijdersangst en wagenziekte. De auteurs geven vervolgens vele praktische tips voor het opnieuw opbouwen van zelfvertrouwen en van rijroutine, zodat je uiteindelijk weer ontspannen en angstvrij kunt autorijden.

Artikel Rijangstigen Stop het vermijden

Rijangstigen, stop het vermijden
Artikel geschreven door Frank Ruiters,
verschenen psychologen.net,
8 december 2007

Volgens psycholoog Cor Aneese, die een praktijk heeft in Geldrop, heeft bijna een miljoen mensen rijangst. Een onbekend aantal van hen is als de dood om over fly-overs en bruggen te rijden. Mensen met rijangst mijden vaak snelwegen. Bij hen kunnen als gevolg van de angst bij het rijden beeldvernauwing en oriëntatieproblemen optreden.

Daardoor kunnen ze niet meer goed waarnemen. Afstanden zijn niet goed door hen in te schatten. Bij het rijden zijn ze bang om de controle over het stuur te verliezen. Duizeligheid en hartkloppingen treden op, evenals verkramping van de spieren.

Het advies van de therapeut Cor Aneese: probeer zo veel mogelijk je snelheid vast te houden en ga vooral niet vertragen. Zoek zeker niet de veiligste weghelft op, bijvoorbeeld achter sukkelende vrachtauto’s. Ga ook geen dwangmatige handelingen verrichten, zoals je versnellingspook vastpakken. Dat gaat vaak onbewust en leidt af van het rijden.

Volgens de Angst, Dwang en Fobiestichting (ADF) zijn er in Nederland duizenden mensen die niet met de auto over hoge bruggen of fly-overs durven rijden. De beste behandelmethode is volgens de stichting onder deskundige begeleiding toch de stap te zetten om die bruggen, tunnels of fly-overs mee te nemen in de rijroute.