Bijna 50 procent van de volwassenen weet niet waar de dode hoek van een vrachtauto zit en waar je als fietser veilig staat in de buurt van een groot voertuig. Dat blijkt uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland. De verkeersveiligheidsorganisatie heeft sinds kort een augmented reality-app waarmee ouders en kinderen thuis op een interactieve manier leren over de dode hoek van grote voertuigen in het verkeer.

Veilig Verkeer Nederland deed onderzoek naar hoe volwassen fietsers omgaan met de dode hoek van grote voertuigen in het verkeer. Bijna de helft van de respondenten koos de verkeerde plek bij de vrachtauto waar ze zich als fietser veilig dachten op te stellen. 4 van de 10 volwassenen wist niet dat ook tractors en shovels een gevaarlijke dode hoek hebben.

Gevaarlijke situaties

De dode hoek zorgt in het verkeer vaak voor gevaarlijke situaties: 46 procent van alle ernstige dodehoekongevallen kent een dodelijke afloop, meldt VVN. Gemiddeld komen per jaar 10 fietsers om het leven door een dodehoekongeval. Veilig Verkeer Nederland verzorgt al lange tijd dodehoeklessen in het basisonderwijs.

De app ‘Uit de hoek’ is gratis te downloaden in de appstores. Hiermee wil VVN ouders – via hun kinderen –  op een leuke manier samen leren waar de dode hoek van grote voertuigen zich bevindt en hoe zij zich in veilig gedragen.

Met augmented reality komen verkeerssituaties op de keukentafel tot leven. Kinderen zoeken met hun ouders naar schoolspullen die op weg naar huis uit hun tas zijn gevallen. Hierbij komen ze steeds in dodehoeksituaties terecht.

Bron: verkeerspro.nl