Het CBR annuleert tot en met ten minste 28 april alle theorie- en praktijkexamens. Ook rijles geven blijft tot die tijd verboden. Dat is in lijn met het kabinetsbesluit: de coronamaatregelen blijven in ieder geval tot 28 april van kracht.

Alle beroepsexamens, tussentijdse toetsen, rijtesten, cursussen, examens en nascholingscursussen bij het CBR liggen nog stil tot in ieder geval 28 april. Kandidaten en hun rijscholen die tot en met 28 april een examen of toets hebben geboekt bij het CBR, worden op 1 april geïnformeerd.

Om een run op examens en toetsen na 28 april te voorkomen, blijft het reserveren van die data voorlopig niet mogelijk. Het CBR werkt een plan uit voor de herstart van alle examens en toetsen zodra het kan. Alle geannuleerde examens en toetsen kunnen dan kosteloos worden ingehaald.

Ook het IBKI verlengt de maatregelen tot in ieder geval 28 april. Deelnemers die in deze periode examen zouden doen ontvangen persoonlijk bericht. Waar nodig worden stagepassen en WRM-passen voor een periode verlengd.

Betalingsregeling

De verlenging van de al geldende maatregelen houdt in dat ook rijles geven nog altijd verboden is. Nog eens drie weken niet lessen en daarmee geen inkomsten is voor veel instructeurs een hard gelag. Als de steunmaatregelen niet snel worden uitgebreid en uitgekeerd, gaan er harde klappen vallen, voorspellen verschillende rijscholen in een rondje langs de velden.

Marloes van Deventer van de franchiseformule Rijles Zonder Stress merkt op dat zolang de steun er nog niet is, het voor veel rijinstructeurs zwaar zal zijn. “Dat geld gaat het verschil maken. We zien dat lang niet iedereen een buffer heeft of een partner met een inkomen waar ze voor een deel op terug kunnen vallen. Dat maakt het zwaar.”

Van Deventer staat in contact met alle franchisenemers en zegt rekening te houden met de persoonlijke financiële situaties. Voor wie het nodig was, is er een betalingsregeling getroffen. “Dat is nu voor de komende periode en bij deze verlenging is het aanzien hoe het gaat lopen en wat er nodig is.”

Voor de franchise geldt ook dat nieuwe franchisenemers die zouden starten in deze periode dus niet starten, bovendien staan mensen die in de opleiding zitten ook stil. “Ook die zijn gedupeerd en dat is voor ons ook een verlies van verwachte inkomsten.”

Afhankelijk van steun

Arne van Essen van Rijschool van Essen uit Bovensmilde noemt de verlenging van de maatregelen begrijpelijk, ook al betekent het dat zijn inkomen op nul blijft staan. “Voor de gehele branche zijn de gevolgen van deze crisis dramatisch.”

De rijschool geeft auto- en motorrijles en staat stil vanaf het moment dat bekend werd dat social distancing noodzakelijk is om de verspreiding tegen te gaan. Ook het CBR kondigde toen aan alle examens af te gelasten. Hij ziet zijn kosten doorlopen terwijl er geen inkomsten zijn. “Dat zijn zakelijke kosten, maar ook privé, denk aan je hypotheek of de kinderopvang”, zegt hij. “Dat maakt me afhankelijk van steun. Ik hoop dan ook dat de voorwaarde van een gescheiden woon- en werkadres voor de TGOS snel vervalt.”

De leerlingen begrijpen goed dat de rijlessen nu niet door kunnen gaan, zegt Van Essen. “Je zit nu eenmaal dicht op elkaar en dat betekent besmettingsgevaar. De zieken zijn echt niet alleen maar ouderen. Ik heb een belrondje gedaan en ook meteen een verzendlijst op whatsapp aangemaakt, zodat ik iedereen snel kan informeren over nieuws.”

Geldigheid theoriecertificaat

Het CBR heeft al nagedacht over hoe het verder gaat wanneer het sein veilig wordt gegeven en lessen en examens weer worden opgestart. Wanneer het theoriecertificaat van een kandidaat bijvoorbeeld is verlopen op het moment dat het uitgestelde rijexamen wordt afgenomen, mag de kandidaat gewoon met dit verlopen certificaat rijexamen doen.

Medische beoordeling gaat door

Het CBR blijft ondertussen doorwerken waar dat wél kan. Stafmedewerkers, medewerkers in kantoorfuncties en medewerkers van de divisie Rijgeschiktheid werken zoveel mogelijk vanuit huis of verspreid over de kantoren.

Bron: rijschoolpro.nl