In het kort: rood is stoppen. Bij oranje kun je even doorrijden, maar wel met aangepaste snelheid en op de rechterrijstrook. We hebben de belangrijkste lampjes voor je opgesomd.

Overzicht waarschuwingslampjes

In het instructieboekje van je auto vind je een compleet overzicht van alle lampjes die op het dashboard zichtbaar kunnen zijn. De lampjes in de lijst hieronder zijn de belangrijkste. Ze geven een waarschuwing als er echt een probleem is met de auto. Let ook goed op hun kleur: bij een oranje waarschuwingslampje kun je nog wel even doorrijden, maar pas wel je snelheid aan en ga rechts rijden. Stop op een veilige plaats en controleer wat er aan de hand is. Rij, als het nog kan, dan naar een garage. Bij een rood waarschuwingslampje moet je de auto meteen aan de kant zetten.

Lampje

Stoppen

Remmen

Dit lampje kan duiden op te weinig remvloeistof, slijtage aan de remblokken of een probleem met het ABS-systeem. Stop de auto en controleer het niveau van de remvloeistof.  Doorrijden kan gevaarlijk zijn. Bel de Wegenwacht om vast te stellen wat verder het probleem kan zijn.

Accu

Het acculampje brandt altijd even als je de motor start, maar moet daarna vanzelf uitgaan. Als het blijft branden, kan er iets mis zijn met de dynamo, de stroomkabels of een aandrijfsnaar. Stop op een veilige plek en bel de Wegenwacht voor advies.

Koeling

Er is iets mis met je koelsysteem. Daardoor kan de motor oververhit raken en ernstige schade oplopen. Stop en kijk of er nog voldoende koelvloeistof in het reservoir zit; vul zo nodig bij. Voorzichtig: als de motor oververhit is, kun je beter de Wegenwacht bellen!

Olie

Het oliepeil is te laag. Dit kan ernstige schade aan je motor opleveren, want olie zorgt dat je motor ‘gesmeerd’ loopt. Olie peilen en zo nodig wat olie  bijvullen. Blijft het lampje toch (rood) branden, schakel dan direct de Wegenwacht in en rij niet verder.

Banden

Steeds meer auto’s hebben een controlesysteem voor de bandenspanning en vanaf 2014 is dit op nieuwe auto’s zelfs verplicht. Als dit lampje brandt, heeft een van de banden te weinig spanning en is mogelijk zelfs lek. Parkeer de auto op een veilige plaats en controleer de banden. Een lekke band kun je vaak zelf verwisselen. Begin je daar liever niet aan, bel dan de Wegenwacht. Zij kunnen je ook adviseren hoe je het systeem kunt resetten.

 

Lampje

Doorrijden

Airbag

Als dit lampje brandt, dan is er een storing in de airbag of gordelspanner. Als die niet werken, wordt de kans op ernstig letsel bij  een eventuele aanrijding heel groot. Ga zo snel mogelijk naar je garage om het airbagsysteem te laten controleren.

Besturing

Brand dit lampje, dan kan er iets mis zijn met de stuurbekrachtiging. Als die uitvalt zul je voelen dat de besturing veel zwaarder is, vooral bij lage snelheden en parkeren. Ga zo snel mogelijk langs bij je garage om het probleem na te laten kijken.

Motor

Als dit lampje brandt is er iets mis met de motor of met de elektronica die de brandstofinspuiting en ontsteking regelt. Het is dan goed om op korte termijn je garage op te zoeken. Controleer altijd eerst het oliepeil en de koelvloeistof. Knippert het lampje, dan is het probleem ernstiger. Stop op een veilige plaats en bel de Wegenwacht.

Roetfilter

Als dit lampje op het dashboard brandt, is er iets met het roetfilter. De uitlaat van je auto is voorzien van een roetfilter. Als dit verstopt of defect raakt, voldoet je auto niet meer aan de milieueisen. Bovendien kan de motor of het filter zelf schade oplopen. In alle gevallen: olie peilen en ga naar je garage om het roetfilter te laten controleren. Is er duidelijk vermogensverlies, rij dan niet verder en bel de Wegenwacht.

Wat zijn de risico’s?

Een brandend waarschuwingslampje moet je altijd serieus nemen. Het is een belangrijk signaal. Dit zijn de mogelijke risico’s waar de lampjes je voor waarschuwen:

  • Je veiligheid en die van je medeweggebruikers komt in gevaar. Bijvoorbeeld als de remmen het niet meer doen of de stuurbekrachtiging uitvalt.
  • Je komt stil te staan met pech. Dat betekent altijd oponthoud, een mogelijk onveilige situatie en wellicht extra kosten.
  • Je krijgt een hoge reparatierekening. Als je bijvoorbeeld blijft doorrijden met een kapotte koeling of te weinig olie dan kan dat ernstige, zelfs onherstelbare schade aan de motor veroorzaken.

Bel de Wegenwacht

Twijfel je nog steeds? Aarzel niet en bel de Wegenwacht. Wij geven je dan gratis advies en mocht het nodig zijn, komt één van onze wegenwachten langs. Ben je nog geen lid van de Wegenwacht? Bestel Wegenwacht Service en profiteer van de beste pechhulp.

Bron: https://www.anwb.nl/auto/onderhoud-en-reparatie/pech-voorkomen/waarschuwingslampjes?