Minister Cora van Nieuwenhuizen (ministerie Infrastructuur en Waterstaat) voert de druk op bij het CBR om de wachttijden bij medische beoordelingen terug te dringen. In de brief die zij woensdag 20 februari aan de Tweede Kamer stuurde schreef zij dat het CBR onder verscherpt toezicht stelt. Na de zomer moeten de opgelopen wachttijden weer terug op het normale niveau zijn.

Uit een rapportage van het CBR blijkt dat het aantal aangevraagde gezondheidsverklaringen in 2018 is verveelvoudigd ten opzichte van het jaar ervoor, onder andere door de economische groei. Het CBR treft meerdere maatregelen om de oplopende doorlooptijden tegen de gaan, zoals extra medisch personeel dat is aangetrokken om de dossiers te beoordelen, uitbreiding van de capaciteit en openingstijden van de klantenservice, een nieuw, digitaal en sneller proces waarin het CBR alle gezondheidsverklaringen behandelt en een spoedprocedure voor beroepschauffeurs van wie het rijbewijs dreigt te verlopen. Ook start het CBR binnenkort een publiekscampagne onder de naam ‘Maximaal digitaal’, om het digitaal indienen van gezondheidsverklaringen onder de aandacht te brengen.

Zorgen

Cora van Nieuwenhuizen uit in de brief aan de Tweede Kamer haar zorgen over de situatie bij het CBR en vindt dat er op korte termijn een verbetering van de doorlooptijdenproblematiek moet plaatsvinden. Ze stelt daarom het CBR onder extra toezicht “of het CBR zich aan het gekozen verbeterplan houdt en de genomen maatregelen de gewenste effecten hebben en of bijsturing noodzakelijk is”. Het ministerie kijkt vaker en dieper mee met de gekozen maatregelen van het CBR. Volgens Van Nieuwenhuizen is er dagelijks contact tussen het CBR en het ministerie.

Lees hier de hele brief van de minister

Najaar

Ondanks alle maatregelen en het verscherpte toezicht is de verwachting dat de druk op de doorlooptijden tot najaar 2019 blijft aanhouden, schrijft Van Nieuwenhuizen. Ook werd dit door de directeur bedrijfsvoering van het CBR, Jan Jurgen Huizing, gezegd tijdens het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer vorige week. Naast Tweede Kamerleden van PVV, CDA, D66 en SP waren er ook gedupeerden en CBR-keuringsartsen bij deze hoorzitting aanwezig.

Bron: bovag.nl