Het zal geen enkele automobilist ontgaan zijn: tanken is nog altijd erg duur. De echte hoogterecords liggen alweer achter ons, maar nog altijd is brandstof een echte kostenpost. Wij geven je 15 tips om goedkoper te tanken én te besparen op brandstofverbruik.

 

Tips om goedkoper te tanken

Brandstof is dan wel duur, je kunt nog altijd heel veel besparen. Vooral omdat de tarieven tussen tankstations enorm verschillen. Maar ook je rechtervoet in bedwang houden, is een ijzersterk wapen. Dit en meer lees je hieronder, verpakt in tips.

1. Onmisbaar: gebruik een app

Met een app zie je gelijk wat de goedkoopste tankstations in je buurt zijn, op de route of op je bestemming. Die verschillen lopen makkelijk op tot 30 cent per liter. De ANWB Onderweg-app toont altijd de meest actuele prijzen en aan de kleur (groen = goedkoop) zie je meteen waar je moet zijn. Google Maps wijst je vervolgens de weg.
Besparing op jaarbasis (40 tanks à 50 liter): € 600

2: Geen app? Tank buiten de snelweg

Het is geen geheim dat je langs de snelweg meer betaalt. Gemiddeld betaal je aan de snelweg 14 cent per liter meer, zowel voor diesel als benzine.
Besparing op jaarbasis (40 tanks à 50 liter): € 196

3: Wel een app maar tóch tanken aan de snelweg?

Niet alle tankstations aan de snelweg zijn peperduur. Sterker nog, de prijzen tussen stations van dezelfde keten kunnen flink verschillen, tot wel 25 cent per liter. Zoek met een app dus de goedkoopste langs je route en bespaar – zónder omwegen of afslagen – tot wel € 12,50 op een tank van 50 liter aan dezelfde snelweg.

4: Kies voor prijsvechters

Gezellig zijn ze zelden, want ketens zoals Sakko, Fieten Olie, Tango, TinQ en Supertank concurreren puur op prijs. Zeker als je in de buurt woont van zo’n station heeft het zin om je in te schrijven voor een nieuwsbrief of om hun ‘actiedagen’ in de gaten te houden. Dan krijg je nóg meer korting op de toch al (relatief) lage prijs. Tank liever in het weekend en nooit op maandag: dat is de duurste tankdag.

5: Ga de grens over

Ook in Duitsland en België zijn de prijzen nog altijd niet mals, maar omdat brandstofaccijnzen daar veel lager zijn, blijft tanktoerisme lonen. Tank dan wél buiten de snelweg, want bij stations direct aan de snelweg schelen de prijzen amper met tankstations in Nederland. Tanken buiten de snelweg in België of Duitsland kan € 10 euro per tank schelen. Maar check voor het afreizen wel de prijzen in het buitenland en vraag je af of het de moeite loont als je verder weg van de grens woont. Het kost tijd, je rijdt bovendien een deel van de brandstof op van en naar de buitenlandse pomp en de extra kilometers zijn ongunstig voor afschrijving en CO2-uitstoot.

10 tips om brandstof te besparen

Natuurlijk is het slim om zo goedkoop mogelijk te tanken, maar je kunt ook proberen zo min mogelijk te rijden. Door de fiets te pakken, te carpoolen of de te trein nemen kun je tientallen liters per jaar besparen. Die keus heb je lang niet altijd: vaak is de auto de enige optie. Probeer dan zo zuinig mogelijk te rijden. Dat kan zo:

1. Pas je rijstijl aan

Met ‘het nieuwe rijden’ (zoals ver vooruitkijken, vloeiende rijstijl, anticiperen, snel opschakelen, remmende werking motor gebruiken, motor niet stationair laten draaien) verbruik je zo’n 10 tot 20 procent minder brandstof. Wees ook zuinig met brandstofvreters zoals airco, stoel- en raamverwarming.
Besparing op jaarbasis (10.000 km per jaar/verbruik 1 op 15 en 15% minder brandstof): € 180

2. Bedwing je rechtervoet

De meeste auto’s hebben het laagste verbruik bij een snelheid van tussen 60 en 80 km/u in de hoogste versnelling. Bij toenemende snelheid neemt het verbruik door de hogere luchtweerstand snel toe. Voorbeeld: bij 130 km/u gebruik je gemiddeld 1,3 liter méér per 100 kilometer dan bij 110 km/u.
Besparing op jaarbasis (5000 km lang 110 km/u i.p.v. 130 km/u): € 117

3. Weg met bagage en dragers

Géén overtollige bagage, ballast of accessoires mee. Ruim de kofferbak op en verwijder dakkoffer of fietsendrager als je die niet nodig hebt. Voorbeeld: 100 kilo bagage zorgt voor zo’n 0,6 liter extra per 100 kilometer. Een dakkoffer verbruikt volgens onderzoek van onze Duitse zusterorganisatie ADAC elke 100 kilometer zo’n 2 liter brandstof extra bij 130 km/u.
Besparing op jaarbasis bij 10.000 kilometer rijden: € 108 (100 kg minder ballast) en ca. € 360 (zonder dakkoffer)

4. Check regelmatig je bandenspanning

Laat je banden niet te zacht worden. Uit Duits onderzoek blijkt dat je met 0,8 bar (in plaats van de voorgeschreven 2 bar) 0,7 liter meer verbruikt per 100 kilometer.
Besparing op jaarbasis bij 10.000 kilometer rijden: € 126
Meer over bandenspanning

5. Plan slimme routes

Vermijd rijden door een stad, maar neem liever een stuk extra ringweg. Door telkens stoppen, wachten en optrekken kost rijden flink wat meer brandstof dan rijden in hetzelfde tempo. Bekijk vooraf op de ANWB Routeplanner niet wat de kortste, maar wat de snelste route is – liefst met zoveel mogelijk snelweg.
Besparing op jaarbasis: sterk afhankelijk van het aantal gereden kilometers en type routes, maar kan makkelijk oplopen tot € 250 per jaar

6.  Combineer ritten

Heb je meerdere korte ritten op een dag, probeer die dan achter elkaar te plannen. Een auto is na een kwartier op temperatuur, dan rijd je dus pas op z’n zuinigst.

7. Volg je schakelindicator

Je rijdt veel zuiniger als je rond de 2000 toeren doorschakelt. Eventueel vertelt een schakelindicator in het dashboard je wanneer je moet schakelen. Heb je een automaat? Haal dan je voet iets van je gaspedaal zodat de auto sneller doorschakelt.

8. Alles uitschakelen

Daar bedoelen we mee: airco, stoel-, achterruit- en stuurverwarming. Die vragen veel van de motor. Houd de ventilator op stand een of twee, dat verbruikt het minst elektriciteit. Schijnt de zon volop en is je auto heet van binnen, zet dan eerst je ramen open om de ergste hitte eruit te laten. Daarna zet je pas de airco aan.

9. Auto uitrollen

Steven je af op een rotonde, kruispunt of rood verkeerslicht, rem dan zo min mogelijk, maar laat je auto zover mogelijk uitrollen.

10. Onze laatste suggesties

  • Vermijd file: optrekken en remmen verbruikt meer brandstof.
  • Zet de auto niet in sportstand, maar in de eco- of normale stand.
  • Gebruik je start-stopsysteem, als je dat hebt.
  • Pak vaker de (elektrische) fiets of het ov.

N.B. Bij de prijsvoorbeelden zijn we uitgegaan van de adviesprijs van € 1,80 per liter benzine. Nog meer tips om zuinig te rijden: kijk hier.

Bron: https://www.anwb.nl/auto/brandstof/goedkoper-tanken-in-nederland