Files Nederland A4

De filezwaarte (dat is de lengte x duur van de file) op de Nederlandse wegen is in 2019 met 17 procent gestegen. Dat concludeert de ANWB op basis van haar filecijfers. De filezwaarte nam niet alleen tijdens de spitsuren toe, maar ook overdag was er meer hinder van files.

Vorig jaar steeds de filezwaarte met 20%. De afgelopen jaren is de infrastructuur sterk uitgebreid, maar dit blijkt toch niet genoeg om het toenemende verkeersaanbod te kunnen verwerken, zegt ANWB.

De filezwaarte tijdens de ochtendspits nam het afgelopen jaar met 16 procent toe. Gedurende de avondspits steeg deze met 14 procent.

Files overdag

Opmerkelijk is de flinke stijging (40 procent in vergelijking met vorig jaar) van de files overdag. Daarin is niet alleen de stijging van het verkeersaanbod te zien, maar ook de invloed van het weer. Dit kan de doorstroming van het verkeer aanzienlijk hinderen.

De drukste dag was namelijk dinsdag 22 januari. Toen was er sneeuwval en gladheid in de oostelijke helft van het land. Dit leidde tot een megafile van maar liefst 2.287 kilometer. Ook het regenachtige weer in oktober en november zorgde voor een fors aantal uitzonderlijk drukke spitsen.

Verder waren de werkzaamheden aan de Galecopperbrug (bij de A12 bij Utrecht) in oktober dagelijks de oorzaak van lange files en veel verkeershinder. De ANWB constateert verder dat er extra veel hinder is door kop-staartbotsingen in de files.

ANWB file top tien
Bron: Rijschoolvandaag.nl